MAX stor: Apple klar med største iPhone nogensinde

Apple går voldsomt op i størrelse med ny 6,5 tommer skærm. Det gør prisen desværre også.

Den nye iPhone Xs Max og Xs. (Foto: Skærmbillede fra Apple event)

Apple har netop afsluttet det årlige iPhone-show, som løb af stablen i Steve Jobs Theatre i firmaets hovedkvarter i Californien.

Her præsenterede firmaet næste generation af iPhones, hvor den største nyhed er, at Apples vigtigste produkt har fået vokseværk.

Den nye, større telefon har fået det noget besynderlige navn iPhone Xs MAX, og har en skærm på hele 6,5 tommer, hvilket sender den op i superligaen af store smartphones - det der også kaldes 'phablets'. For eksempel er den lige et my større end Samsungs kæmpetelefon Galaxy Note 9.

Med andre ord er det med afstand den største iPhone, Apple nogensinde har produceret.

Størrelsen skal sælge varen

Designmæssigt ligner Xs Max (som på Apple-sprog udtales 10s Max) en forvokset udgave af sidste års model iPhone X. Den har samme rammeløse design og samme udskæring i toppen af skærmen, der blandt andet indeholder de sensorer, som bruges til at låse telefonen op med ansigtet - det som Apple kalder Face ID.

Udover en ny størrelse, er telefonen naturligvis et nøk hurtigere, og så har den en smule bedre kamera, sådan som det altid er - og så fås den i guld, til dem der godt kan lide bling.

Kameraets "store" nyhed er, at du kan justere dybden på baggrunden, efter du har taget billedet, som giver mere fokus til motivet, sådan som det kendes fra professionelle billeder. Om det giver mening i praksis, eller om Smart-HDR, som firmaet kalder det, bare er klassisk marketings-lir, må tiden vise, når de første anmeldere får lov at teste Xs Max.

Desuden bliver det nu muligt at have to sim-kort i telefonen - det ene er et såkaldt indbygget eSIM.

Dog det er uklart, om det bliver muligt at bruge to telefonnumre i Danmark i første omgang. Indtil videre har teleselskabet 3 været det eneste, der har understøttet eSIM-teknologien.

Slut med små telefoner - og fingerlås

Udover kæmpetelefonen har Apple præsenteret to andre nye telefoner.

Den mindste model er nu iPhone Xs, på 5,8 tommer, som ligner sidste års X på en prik.

Xs er fuldstændig identisk til Xs Max og har præcis de samme specifikationer, men altså blot en mindre skærm.

Derudover har Apple lanceret en ny billigere 6,1 tommer skærm, der har fået navnet iPhone Xr, og som kommer i seks forskellige farver.

I modsætning til det konservative farvevalg til Xs'telefonerne, fås den nye billigere iPhone XR i seks forskellige farver. (© Apple)

Den har dog ikke den samme OLED-skærm, som på de to ovennævnte telefoner, men derimod en mere klassisk LCD-skærm.

Xr er også lavet af et billigere aluminiums-materiale, ligesom kameraet også er mere ordinært. Til gengæld har den den samme processor, som de dyrere telefoner.

For Apple er det altså tilsyneladende slut med at producere telefoner med en skærm på 4,7 tommer, som ellers har været standardstørrelse på firmaets telefoner siden iPhone 6 fra 2014.

Det er også slut med Plus-navnet til de store telefoner, ligesom at iPhones med ramme rundt om skærmen, ikke længere er en ting.

Apple har desuden nu fuldstændig droppet fingeraftrykslæseren fra de nye modeller. Alle tre nye telefoner bruger nu ansigtlåsen Face ID, der også forventes snart at debutere på iPad.

Du får lov at betale kassen

Alle nyhederne har dog en pris. På godt gammelt dansk koster de kassen.

De to iPhone Xs'er kommer med enten 64 GB, 256 GB eller massive 512 GB lagerplads.

Den store iPhone Xs Max får en startpris på himlende 9.799 kroner for 64 GB, mens 512 GB-modellen koster - og hold nu godt fast - 12.999 danske kroner.

Den mindre iPhone Xs får samme startpris som sidste års X, 8.899 kroner.

Så ser det trods alt noget mere rimeligt ud med den nye såkaldt 'billige' iPhone Xr, som i 64 GB-udgaven koster 6.699 kroner.

Nyt Apple-ur med skærm fra kant til kant

(© Apple)

Telefoner er dog ikke det eneste, Apple præsenterede. Apples ur er allerede nået til sin femte version, selvom uret hedder Apple Watch Series 4.

Uret har nu fået en skærm, der går fra kant til kant, hvilket giver over 30 procent mere skærmplads, på en urkasse der kun er minimalt større end tidligere versioner. Det har givet plads til nye urskiver med plads til at vise mange flere data.

Den helt store nyhed på uret er, at det nu kan foretage måling af hjerterytme og hjerteaktivitet - det, der også hedder en EKG-måling, og som normalt bliver foretaget af en læge. Det tager 30 sekunder og kræver blot, at du sætter din finger på siden af urets digitale krone.

Dog vil EKG-funktionen i første omgang kun kunne bruges i USA, hvor urets målinger er officielt godkendt af myndighederne. Dette forventer Apple dog vil ske i Europa inden længe.

Derudover kan forbedrede sensorer i uret nu selv identificere, hvis du falder, og kan dermed selv ringe efter hjælp og sende en besked til dine nærmeste med din placering.

Apple Watch er altså for alvor ved at udvikle sig til et sundheds-ur. Dog kan det stadigvæk ikke vise klokken, uden du løfter armen.

Den nye større skærm på uret og de nye sensorer slår også igennem på prisen, der ligeledes er blevet maksimeret. Den mindste udgave af Apple Watch uden simkort starter nu på 3.299 kroner, mens det større ur med simkort nu koster 4.399 kroner.

Apples rigdom kommer ikke brugeren til gode

Alt i alt, var det altså en klassisk Apple-event med relativt små opdateringer af allerede eksisterende produkter.

Folk, der allerede har lagt kassen for sidste års model, skal i hvert fald gøre sig rigtig umage, for at finde tungtvejende grunde til at opdatere igen i år.

Og det er jo i hvert fald ikke blevet billigere.

Så selvom Apple for nylig var det første vestlige firma, der passerede en markedsværdi på 1.000 milliarder dollar(!) - hvilket ikke mindst skyldes at firmaet snart har solgt 2 milliarder computere, der kører det mobile styresystem iOS - så er det tilsyneladende ikke noget kunderne får gavn af i form af billigere priser.

Facebook
Twitter