Med på en lytter: Spansk fodboldliga idømt bøde for at spionere med telefonapp

I jagten på barer, der viser fodbold uden at have betalt, blev telefonmikrofoner tændt via fjernstyring.

I kampen mod barer, der viser fodboldkampe uden at have betalt for rettighederne, har den spanske liga ulovligt været med på en lytter. (Foto: Susana Vera © Scanpix)

Barer, der viser fodboldkampe uden at betale licens, er et udbredt fænomen over hele verden, men i Spanien er jagten på snyderne tilsyneladende drevet for vidt.

La Liga, der ejer rettighederne til de to øverste professionelle fodbolddivisioner i landet, er idømt en bøde svarende til knap 1,9 millioner kroner for at spionere på de fodboldglade brugere, der havde installeret La Ligas app på deres telefoner.

Bøden er uddelt af den spanske myndighed for datasikkerhed, AEPD, der mener, at appen overtræder EU-reglerne om gennemsigtighed for brugerne.

Det afviser La Liga pure og oplyser, at selskabet vil udfordre dommen.

- Vi er grundlæggende uenige i beslutningen, og vi anser bøden for at være uretfærdig, og vi mener, at AEPD ikke har gjort nok for at forstå, hvordan teknologien fungerer, lyder svaret ifølge The Guardian.

Fjernstyring af mikrofoner

Men hvordan bruger man så en telefonapp til at opdage illegale piratvisninger af fodboldkampe på barer rundt om i det spanske land?

Udadtil er appen markedsført som et hjælpemiddel til at følge stillingen i igangværende kampe, se stillinger og resultater samt læse nyheder om spansk fodbold.

Til det formål har millioner af spaniere hentet den, og på den måde blev de samtidig La Ligas undercover-spioner.

For via fjernstyring kan appen tænde for telefonens mikrofon, og det skete, når kampe med Real Madrid, FC Barcelona, Sevilla og andre hold fra La Liga blev vist i fjernsynet.

Et aflytningsprogram kunne så afgøre, om der var lyd fra en tv-sending i baggrunden, og sammenholdt med telefonens geolokation – altså placering – blev det på den måde muligt at vurdere, om telefonens ejer var på en bar, der havde betalt for at vise den pågældende kamp.

Derefter kunne der fra La Ligas inspektører målrettet sættes ind mod synderne frem for at skulle møde uanmeldt op i blinde på barer for at tage dem på fersk gerning.

Kampen mod fodboldpirateriet

La Liga forsvarer sig med, at teknologien er designet på en måde, så den hverken kan benyttes til at optage, gemme eller lytte med på samtaler mellem personer i nærheden.

Derimod er der tale om et nødvendigt våben i kampen mod fodboldpirateriet, der ifølge selskabet årligt koster mere end 1 milliard kroner i tabte indtægter, lyder det videre ifølge El Diario.

Den spanske datasikkerhedsmyndighed mener til gengæld, at La Liga har forsømt at gøre brugerne tilstrækkeligt opmærksomme på, at der med appen følger et overvågningselement, fordi det ikke klart fremgår på telefonens skærm hver gang, at mikrofonen bliver tændt via fjernstyring.

I den version, som La Liga er blevet idømt en bøde for, poppede informationen om ’spionelementet’ kun op to gange under installationen med muligheden for at slå den fra.