Medie: Amazon udvikler talende robot til hjemmet

Robotten kan allerede næste år finde vej til almindelige brugeres hjem, rapporterer Bloomberg. Det er dog uklart, hvad den kan.

Ingen ved hvordan en kommenende Amazon-robot vil komme til at se ud. Men at den kommer til at kunne tale, er der næppe nogen tvivl om. (Foto: © Suanmoo - Unsplash)

Engang var Amazon kendt som en online-boghandel og senere som en af nettets største markedspladser.

Men firmaet har gennem et længere stykke tid bredt sig over flere og flere teknologiområder.

En af Amazons helt store ambitioner er, at blive mere direkte og fysisk integreret i folks hjem.

De smarte Echo-højtalere er allerede ude i mange millioner husstande, hvor den indbyggede digitale assistent Alexa er omdrejningspunktet, som svarer på ejerens spørgsmål og assisterer med indkøb - via Amazons hjemmeside naturligvis.

Nu tyder meget på, at firmaet snart er på vej til at give Alexa en krop.

I hvert fald arbejder Amazon ihærdigt på at bygge en robot til hjemmet. Det rapporterer den normalt særdeles velinformerede Bloomberg-journalist Mark Gurman.

Skal være klar næste år

Robotten skulle allerede i år være klar til at blive testet i udvalgte Amazon-ansattes hjem. Går forsøgene som håbet, kan robotten finde vej til almindelige forbrugere allerede næste år.

Informationerne om hvad robotten kan, er dog ganske få. Helt basalt skulle den nuværende prototype selv evne at finde rundt i hjemmet ved hjælp af sensorer og teknologi, der også findes i selvkørende biler.

Hvad robotten mere konkret skal hjælpe med, udover at være en rullende Alexa, er endnu uklart.

Bloombergs oplysninger stammer fra insider-kilder, der har kendskab til projektet. Den officielle respons fra Amazon er: “Vi kommenterer ikke på rygter og spekulation.”

Amazon søger mange roboteksperter

Der er dog ingen tvivl om, at robotter er noget der har Amazons allerstørste interesse - og ikke bare den type robotter, der kører rundt og finder varer i firmaets kæmpe lagerhaller.

På Amazons hjemmeside, er der en lang række jobopslag hos den særlige udviklingsafdeling Lab126, som også har udviklet Echo-højtaleren. Her søger man folk indenfor robotteknologi, der skal hjælpe med at udvikle nye hardware-produkter til almindelige forbrugere.

I et af de mange jobopslag lyder det således:

- Vi er et smart team, der arbejder stenhårdt på at udnytte de nyeste muligheder inden for robotteknologi, maskinlæring, computer vision og andre relaterede områder, der skal løse den virkelige verdens udfordringer. Det vil forandre vores kunders oplevelser, på måder vi ikke engang selv kan forestille os endnu, skriver Amazon i jobopslaget.

Hjemmerobotter stadig mest en drøm

Markedet for hjemme-robotter er stadig i sin spæde start, selvom der efterhånden har været en del forsøg på at designe et kunstigt intelligent familiemedlem.

Tidligere i år genoplivede Sony den ‘nuttede’ robothund Aibo, som mest af alt bare er nuttet.

Det tidligere Google-firma Boston Dynamics har i løbet af de senere år præsenteret en lang række menneske- og dyrelignende robotter, som bliver mere og mere avancerede.

Blandt andet har de designet en giraflignende fyr, der kan sætte glas i opvaskemaskinen, mens den nyeste robothund, kan holde døren for andre.

Asus’ robot er mere menneskelig

I den mere menneskelige genre finder man Asus-robotten Zenbo, som netop er designet til at være et ekstra familiemedlem. Den rullende og talende robot blev i 2016 introduceret i en 11 minutter lang og ganske besynderlig video, hvor den - i teorien - hjælper familien med en lang række daglige gøremål.

Zenbo, hvis ansigt er en touchskærm, hjælper familien med at huske aftaler og underholde børnene. Den hjælper bedstefar med at huske at tage sin medicin, og ringer til hans søn, hvis han falder i sit hjem. Ja, og så hjælper robotten naturligvis med at købe ting på nettet.

Denne type robot lyder langt tættere på noget, der kunne være relevant for Amazon at sende på markedet. En robot der i høj grad udnytter Alexas assisterende evner, og som samtidig kan køre rundt og filme indenfor hjemmets fire vægge, mens den indsamler data om alle familiens medlemmer og deres gøremål.

Amazon kører i det hele taget på alle cylindre for at få Alexa integreret så mange relevante steder som muligt. Udover at integrere assistenten i egne produkter, gør de det nemt for andre firmaer at implementere Alexa, for at gøres deres produkter 'smarte'.

Amazon skulle iøvrigt selv være på trapperne med en smart-brille, der blandt andet skal bringe Alexa helt ind i øret via teknologi indbygget i brillestangen.