Menneske-robotten Atlas lærer sig selv at 'gå på line'

Ved hjælp af laserteknologi og algoritmer finder robotten vej hen over en smal planke mellem to platforme.

Robotten Atlas er en såkaldt humanoid-robot, som minder om et menneske i sin udformning. Den er 1,5 meter høj og vejer 75 kilo.

Sidste gang virksomheden Boston Dynamics viste sin menneskelignende robot med navnet Atlas frem for verden, var den blevet programmet til at dyrke parkour.

Derfor kan det måske virke som en lidt kedelig bedrift, at forskere fra institutet IHMC Robotics Lab nu har lært Atlas at bevæge sig mellem to platforme på ‘planker’ bygget af mursten.

Men faktisk er Atlas’ ‘gå på line’-manøvre væsentlig mere imponerede end de parkour-skills, som robotten tidligere har udført.

Denne gang har Atlas nemlig lært sig selv sine evner, mens den tidligere har været programmeret til at lave specifikke bevægelser.

Robotten anvender det, som forskerne kalder en path planning-algoritme (ruteplanlægningsalgoritme, red.) til at vælge de rette fodtrin hen over murstenene.

Og for at hjælpe Atlas med at finde vej har IHMC-forskerne udstyret den med lidar-teknologi, som bruger laserlys til at måle afstand mellem to punkter med høj præcision.

Atlas har indtil videre succes med at færdes i det usikre terræn (uden at falde) i 50 procent tilfældene.

Se videoen af Atlas, der krydser den usikre mustens-sti mellem to platforme:

Robotterne er arbejdsløse - endnu

Udover Atlas er Boston Dynamics også kendt for en række andre sært udseende (og til tider lidt skræmmende) robotter.

En af de første var BigDog. Et stort firbenet og terrængående væsen, som til trods for navnet mere ligner et monster end en hund.

Ideen med BigDog var, at den skulle slæbe udstyr som ammunition, telte og mad for det amerikanske militær, når troperne skulle i kamp i områder, hvor klassiske køretøjer havde svært ved at komme frem.

Senere udviklede Boston Dynamics endnu en robothund med navnet LS3.

Og LS3 nåede faktisk at komme med amerikanske soldater på øvelse i 2014, inden den blev droppet i 2015. Den var både for larmende og for svag.

Trods skuffende resultater fortsætter Boston Dynamics dog med at udvikle sine robotter, mens forskere arbejder med at gøre dem ‘intelligente’.

Sådan så det ud, da Atlas lavede parkour: