Mere censur: Friheden på internettet falder for ottende år i streg

Kampen mod fake news bliver brugt til at begrænse ytringsfriheden på nettet, skriver amerikansk tænketank.

Igen i år er Kina det land, som har mindst internet-frihed ifølge tænketanken Freedom House. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Der var engang, hvor internettet var en platform for frihed og demokrati. Sådan er det langt fra i dag.

For ottende år i streg er friheden på internettet faldet, viser en ny rapport fra den amerikanske tænketank Freedom House.

Folkene bag rapporten har undersøgt 65 lande, der dækker 87 procent af verdens internetbrugere (Danmark er ikke iblandt). Tænketanken har kigget på forskellige problematikker i forhold til adgang og ytringsfrihed på internettet.

Af alle de undersøgte lande, er der 26 lande, hvor friheden på internettet er blevet mere begrænset.

Begrænsningen kan for eksempel vise sig ved, at nyhedsmedier, der er kritiske overfor staten, pludselig bliver ramt af nedbrud og cyber-angreb. Det oplevede flere medier for eksempel i Filippinerne.

Det kan også være, at personer bliver straffet for at sprede falske informationer, der skader en persons ry eller skaber panik. Det skete for eksempel i Kenya, skriver tænketanken i rapporten.

Vil “bekæmpe fake news”

Mindst 17 ud af de 65 lande har vedtaget eller foreslået love, der begrænser onlinemedier med den begrundelse, at myndighederne vil bekæmpe fake news.

I år retsforfulgte 13 lande nogle af deres borgere, fordi, myndigheder mente, at borgerne havde spredt fake news. Det var lande som Kenya, Rwanda og Kazakhstan.

- Autoritære ledere og populister bruger kampen mod fake news som undskyldning for at fængsle journalister og sociale medier-kritikere. Det sker ofte gennem love, der gør det ulovligt at sprede falske informationer, siger formanden for Freedom House Mike Abramowitz, skriver mediet the Verge.

Kina hjælper andre lande

Igen i år har Kina førertrøjen på, når det kommer til at mindske friheden. Men ikke nok med det, så hjælper kinesiske selskaber også andre lande med at censurere.

Ifølge tænketanken har selskaberne leveret højteknologiske overvågningsværktøjer til regeringer, der ikke respekterer friheden på internettet.

- Demokratier kæmper hårdt i den digitale tidsalder, mens Kina eksporterer sin model for censur og overvågning, så de kan kontrollere information både inden og uden for sine grænser, siger Mike Abramowitz.

Den største mindskelse af frihed skete, ifølge rapporten, i Sri Lanka og Egypten. De blev efterfulgt af blandt andet Cambodia og Kenya.