Mikrober i ekstrem vulkan-sø giver ny viden om liv på Mars

Mikroberne har levet i et ekstremt miljø og kan minde om de organismer, som forskere håber måske engang fandtes på Mars.

Laguna Caliente er en af verdens mest syreholdige søer. Det er her, forskere har fundet mikrober, som kan give mere viden om liv på Mars. (© WikiMedia Commons)

Ifølge ny forskning fra University of Colorado Boulder kan mikrober fundet i en vulkansk sø bidrage med vigtig viden i jagten på at finde liv på planeten Mars.

Mikroberne, der er små organismer såsom bakterier, er blevet fundet i den vulkanske sø Laguna Caliente ved vulkanen Poás i Costa Rica.

Her lever mikroberne i et meget ekstremt og omskifteligt miljø, der ifølge lederen af forskningen og professor Brian Hynek fra University of Colorado Boulder kan minde meget om det forhenværende kemiske miljø, der muligvis har været på den røde planet.

- Selv i et ekstremt hårdt miljø, kan der være liv, siger Brian Hynek til CU Boulder Today.

Kogende mudder og svovl

Forskerne har foretaget DNA-prøver af vand fra den giftige vulkanske sø i 2013.

Resultatet af forskernes analyser var fundet af mikrober fra bakterieslægten Acidiphilium, som forskere før har fundet i blandt andet giftigt spildevand fra kulminer.

Mikroberne har levet under meget barske forhold, med svingende temperaturer som kan nærme sig kogepunktet, en enormt lav pH-værdi og gejser-lignende udbrud.

- Vi er på grænsen af, hvad livet på Jorden kan tolerere. Det er ikke et sted, man vil bruge meget tid, fordi man nok vil blive dækket til af kogende mudder og svovl fra udbruddene, siger Brian Hynek.

Men tiden brugt nær Poás vulkanen har betalt sig. Mikroberne, som forskerne har fundet, er nemlig enestående, fordi man plejer at finde flere forskellige slags - eller slet ingen.

- Det er ikke unormalt at finde miljøer uden liv. For eksempel i en vulkan, der steriliserer sig selv, siger Brian Hynek og fortsætter:

- Men at finde en enkelt type organisme og ikke en hel række af dem er meget, meget sjældent i naturen.

Robotbil til den røde planet

Hvis der findes eller fandtes liv på Mars, kan det ifølge Brian Hynek måske ligne mikroberne fra Costa Rica, selvom forskerne ikke har konkret bevis for påstanden endnu.

Viden om mikroberne og deres miljø kan dog bruges, når forskere skal lede efter potentielt liv på Mars under kommende ekspeditioner.

NASA planlægger at sende robotbilen Mars 2020 Rover til den røde planet i løbet af sommeren 2020.

Robotbilen er en del af NASA’s Mars Exploration Program, som blandt andet har til formål at finde ud af mere om potentielt liv på Mars gennem blandt andet jord- og stenprøver.