Mobilafhængige unge er mindre lykkelige

Brug af mobilen falder sammen med unges følelse af lykke, viser ny amerikansk undersøgelse.

(Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

For mange teenagere er smartphonen deres trofaste følgesvend. Men den er muligvis også med til at gøre dem deprimerede og ulykkelige.

Teenagere, der bruger meget tid foran mobilskærmen, er nemlig mere ulykkelige end teenagere, der bruger knap så meget tid på mobilen, viser en ny undersøgelse fra San Diego State University og University of Georgia.

- Selvom denne undersøgelse ikke kan vise sammenhæng, så har flere andre studier vist, at mere brug af sociale medier kan betyde en ulykkelig tilværelse, men en ulykkelig tilværelse fører ikke til et forhøjet brug af sociale medier, siger Jean Twenge, der er ledende forfatter bag undersøgelsen og professor i psykologi ved San Diego State University.

Forskerne bag undersøgelsen brugte data fra mere end en million amerikanske teenagere. Teenagerne blev spurgt, hvor ofte de bruger mobiler, tablets og computere, men også spørgsmål angående deres sociale interaktioner væk fra skærmen og deres overordnede følelse af lykke.

Ikke beviselig sammenhæng

Forskerne påpeger også, at de unges selvværd og lykke er faldet siden 2012, og at smartphonen er den største ændring i de unges liv - og dermed en mulig forklaring.

I gennemsnit fandt forskerne, at teenagere, der brugte mere tid på computerspil, sociale medier, at chatte og videochatte, var mindre lykkelige end de teenagere, der brugte mere tid på sport, aviser, blade og at være sammen med andre ansigt til ansigt.

Ifølge den danske læge og forfatter Imran Rashid kan livet på smartphonen heller ikke erstatte det virkelige liv.

- Det er det, vi ser følgerne af her. At man reelt set går hen og bliver ulykkelig eller i det hele taget måske får en dårligere livskvalitet end hvis man lærer at begå sig i den fysiske verden, siger Imran Rashid.

Selvom mobilen er en mulig forklaring, så understreger forskerne bag undersøgelsen, at de ikke kan drage en direkte sammenhæng mellem de unges lykke og smartphones.

Undersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Emotion.