Mysterie om usb-stik i sæl-lort er løst: Ejeren er fundet

Forsker og ejer har to helt forskellige bud på, hvordan usb-stikket fyldt med billeder af sæler er endt i en sæl-lort.

Ejeren af det mystiske usb-stik går mange ture på stranden, da hun er frivillig hos New Zealand Sea Lion Trust. Hun tror, at det er på en af disse ture, at hun har tabt usb-stikket. (© WikiMedia Commons)

Tidligere på ugen fortalte forskere fra New Zealands National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA), at de havde fundet et velfungerende usb-stik inde i en lort fra en søleopard.

Forskerne bag opdagelsen indsamler og undersøger søleopardernes afføring, og lorten fra Oreti Beach var frosset ned hos NIWA i et helt år, før forskerne kiggede nærmere på den.

Teorien har været, at søleoparden havde spist usb-stikket, der havde passeret gennem tarmsystemet, og er kommet ud i en lort. At usb-stikket havde overlevet den lange rejse vækkede opsigt.

Og det blev endnu mere mystisk, da forskerne opdagede, at usb-stikket indeholdt optagelser af søleoparder fra en nærliggende bugt.

Forskerne ledte derfor efter ejeren til det lille stik, så de kunne komme nærmere en afklaring på, hvordan usb-stikket endte i en lort.

Og nu er mysteriet løst.

‘Jeg ødelægger nok en god historie’

Flere medier rapporterer, at det er sæl-glade Amanda Nally fra New Zealand, der har meldt sig som ejeren.

Hun husker tydeligt den dag, hvor hun sejlede i kajak, og søleoparderne svømmede omkring hende.

Her optog hun videoen, der senere blevet fundet på usb-stikket. Det fortalte hun i det newzealandske tv-program, The Project.

- Søleoparden er meget truet (...), så at få lov til at sejle med dem var et rigtig fedt øjeblik, siger hun i tv-showet.

Tre dage senere gik hun igen tur på stranden, hvor hun så en søleopard, der så syg ud. Hun kontaktede myndigheder, der kunne tage sig af dyret.

Amanda Nally tror, at det er denne søleopards lort, der har indholdt usb-stikket.

Hun havde nemlig slet ikke opdaget, at stikket var væk.

Derfor ved hun ikke præcist, hvordan usb-stikket er landet i en søleopards lort, men hun har et bud.

- Jeg føler, at jeg ødelægger en rigtig, rigtig god historie (...) Men jeg tror, at jeg tabte usb-stikket i sæl-lorten, siger hun i tv-showet.

Forskere mener, at den er blev spist

Det er altså ikke sikkert, at usb-stikket har overlevet den lange rejse gennem en søleopards tarm.

Forskere fra NIWA har forklaret Amanda Nally, at de mener, at usb-stikket har været gennem en søleopards mave og tarm, fordi det lå helt nede i afføringen.

Hun fortæller, at forskeren, der optøede prøven, er overbevist om, at usb-stikket ikke bare er blevet tabt ned i afføringen, da det var ‘viklet ind’ i lorten.

- Det (USB-stikket, red.) var omgivet af fjer og små fugleknogler, så de (forskerne, red.) tænker, at usb-stikket muligvis er blevet tabt af mig, samlet op af en havfugl, som så er blevet spist af en søleopard..., siger Amanda Nally til mediet Motherboard.