Nærkontakt i rummet: SpaceX-satellit tvinger ESA til at lave undvigelsesmanøvre

Der bliver større risiko for kollisioner i rummet, fordi antallet af satellitter vokser eksplosivt, siger ekspert.

Flere firmaer har planer om at sende flere tusinde satellitter i kredsløb om Jorden inden for de næste ti år. Og det vil påvirke, hvad du ser, når du kigger op på stjernehimlen. (© EAS EarthObservation)

Den europæiske rumorganisation, ESA, virker ikke tilfredse.

Mandag måtte ESA-folk nemlig foretage en undvigelsesmanøvre, fordi deres satellit, Aeolus, var i fare for at brage ind i en af satellitterne fra SpaceXs projekt "Starlink", der skal levere internet til Jordens fjerneste egne.

Det er første gang, at ESA har måttet lave en manøvre for at undgå sammenstød med en satellit, der er del af en ‘mega konstellation’, som organisationen kalder "Starlink".

Det fortæller ESA i en tråd på deres twitterprofil.

- Hvis de var kollideret, ville det have ødelagt satellitterne. Det ville have skabt en masse brudstykker, der i værste fald kunne ødelægge andre satellitter, siger Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker og chefkonsulent ved DTU Space.

Han fortæller dog, at vi ikke ved, hvor stor risikoen for sammenstød var.

- ESA har ikke udsendt mere information om hændelsen end twitter-tråden. Men der går rygter om, at risikoen var én til 1.000 for sammenstød. Almindeligvis vil man justere banen, hvis risikoen er større end én til 10.000, siger Michael Linden-Vørnle.

Satellit-operatører må undvige hele tiden

Michael Linden-Vørnle er dog skeptisk over for ESA's formål med twitter-tråden om det mulige sammenstød.

- Det virker, som om at ESA har et horn i siden på SpaceX. For det er ikke en nyhed i klassisk forstand. Satellitoperatører sørger løbende for, at satellitter får deres baner justeret for at undgå sammenstød med for eksempel rumskrot, siger han.

Han tror, at ESA vil benytte lejligheden til indirekte at sige, at de her mega-konstellationer med mange satellitter ikke er en god idé.

- Vi vil se en markant forøgelse af antallet af satellitter i kredsløb om Jorden i det kommende årti. Og det kan give problemer, siger Michael Linden-Vørnle.

Der bliver mindre plads

Michael Linden-Vørnle forklarer, at der i kredsløb om Jorden findes cirka 34.000 objekter over 10 centimter.

Det meste af det tal udgøres af rumskrot, som for eksempel er stumper fra raketter eller rumstationer.

I de 34.000 objekter medregnes også antallet af satellitter i kredsløb. Ifølge ESA findes der cirka 5.000 satellitter i kredsløb om Jorden, hvor godt 2.000 af dem er aktive.

Men der kommer mange flere i fremtiden - fra forskellige aktører.

Blandt andet har firmaer som Amazon og Samsung planer om at sende henholdsvis 3.500 og 4.600 satellitter i kredsløb om Jorden for også at kunne levere internet fra rummet.

Hvornår det præcist skal ske, vides ikke. Men ud fra firmaernes egne udmeldinger bliver det formentlig inden for de næste ti år.

Og det kan slide på de satellitter, der allerede er derude. De skal nemlig bruge mere brændstof end almindeligvis.

- Jo oftere en satellit skal justere sin bane, fordi der er risiko for sammenstød, desto kortere satellittens levetid. En satellit har kun en vis mængde brændstof, og der skal bruges noget, hver gang den justerer sin bane, siger Michael Linden-Vørnle.

Satellit-operatørerne skal også holde tungen lige i munden. Det bliver nemlig ikke nemmere at holde styr på alle satellitternes baner i takt med, at der kommer flere til.

- Når du får så mange satellitter i rummet, er der mere, der kan gå galt, siger Michael Linden-Vørnle og fortsætter:

- Men omvendt kan de mange satellitter for eksempel give bredbånd til alle på Jorden. Så der er jo også fordele ved det, siger Michael Linden-Vørnle.

De mange satellitter påvirker din nattehimmel

Astronomer og astrofysikere kan også i fremtiden opleve problemer med det voksende antal satellitter i rummet.

- De kan begynde at forstyrre udsynet til verdensrummet, fordi de ses på himlen som små lys, når de reflekterer Solens lys. Det kan vanskeliggøre astronomiske observationer fra Jordens overflade, siger Michael Linden-Vørnle.

Når du står og kigger op på himlen i fremtiden, vil det også påvirke, hvordan du ser den.

- Satellitter ligner små stjerner, der bevæger sig over himlen. Dem vil der blive flere og flere af, når de her mega-konstellationer, som Starlink kommer op, siger han.