NASA jubler: Fartøj sender lyd hjem fra Mars

For første gang nogensinde er der optaget lyd på den røde planet. Lyt med her.

Billede fra Mars taget med Insight. (Foto: NASA / HANDOUT © Scanpix)

Hvis man nogensinde har spekuleret på, hvordan der mon lyder på Mars, så har NASA’s Insight Mars Lander nu leveret (noget af) svaret.

Det ubemandede fartøj, der landede på den røde planet for lidt over en uge siden, har optaget lyden af vind mod fartøjets solcellepanel.

Det er første gang i historien, at der er optaget lyd fra en anden planets overflade.

- At opfange denne lyd er en ekstra bonus, siger Bruce Banerdt fra NASA's Jet Propulsion Laboratory.

- Men én af de ting, som Insight er sendt afsted for, er at måle bevægelse på Mars - og det inkluderer jo naturligvis bevægelse, der er skabt af lydbølger.

NASA har offentliggjort lydklippet fra Mars, og man skal skrue temmelig højt op for sine højtalere, hvis man vil høre lyden af Mars i sin rene form.

Den amerikanske rumfartsadministration har dog også været så venlige at lave en version, hvor lyden er blevet sendt et par oktaver op. Lyt her (og lyt godt efter!):

Mere lyd på vej

Insight landede på Mars den 26. november efter en tur på godt og vel 480 millioner kilometer, der tog syv måneder at tilbagelægge.

Det er første gang, at et rumfartøj er landet på Mars siden 2012.

  • Mandag den 26. november var en god dag at være på arbejde på NASA. Her landede man for første gang siden 2012 et rumfartøj på Mars. (Foto: Al Seib © Scanpix)
  • Beviset for den succesfulde landing på Mars. Insight-fartøjet sendte dette billede til NASA hjemme i Pasadena i Californien. (Foto: Mike Blake © Scanpix)
  • Følelser fik frit løb, da Insight landede på Mars. Nu er der også sendt lyd hjem. (Foto: handout © Scanpix)
  • "I love my work!". Liv og glade dage efter landingen i november. (Foto: Al Seib © Scanpix)
1 / 4

Fartøjet er sendt afsted for at gøre forskerne klogere på, hvordan planeter dannes og udvikler sig over milliarder af år.

Insight skal blandt andet analyse seismisk aktivitet og eventuelle marsskælv.

Tidligere har man bogstaveligt talt kun kradset i overfladen på Mars, men Insight vil kunne give - som navnet antyder - indsigt i, hvad der foregår i planetens indre.

Herover kan du høre P1-programmet 'En rejse til Mars' indre'.

Efterlader lydoptagelserne fra Mars en undervældet, så kan man glæde sig til 2020, hvor NASA sender deres Mars 2020 Rover afsted mod den røde planet.

Den vil have to mikrofoner ombord og levere mere klare lydoptagelser.

Facebook
Twitter