NASA jubler: Rumsonde er i live efter nærkontakt med Solen

Rumsonden Parker Solar Probe er kommet tættere på Solen end nogen anden rumsonde. Nu skal den gøre os klogere på blandt andet solstorme.

Rumsonden Parker Solar Probe har nu slået to rekorder. Den tætteste på Solen og den hurtigste i rummet. Her er en kunstners illustration af sonden- (© Johns Hopkins APL/ Steve Gribben © Nasa)

NASA’s rumsonde Parker Solar Probe har overlevet sin første flirt med Solen.

Efter at have fløjet forbi vores stjerne i en afstand på kun 24 millioner kilometer, har sonden meldt tilbage til Jorden, at den er i god behold. Det har holdet bag missionen netop fejret.

- Parker Solar Probe er skabt til at kunne tage af sig selv og dens dyrebare last under så tæt et besøg – helt uden kontrol fra os på Jorden. Nu ved vi, at den har klaret det, siger administrator ved NASA Science Mission Directorate, Thomas Zurbuchen i en pressemeddelelse.

Det er første gang en sonde kommer så tæt på Solen. Den tidligere rekord var sat af den tysk-amerikanske sonde Helios 2 Spacecraft i April 1976.

- Det er meget positivt, at sonden har klaret sig gennem det første "tætte" møde med Solen. Og alt ser ud til at virke som det skal, siger Klaus Galsgaard, der er lektor ved Niels Bohr Institutet.

- Det giver naturligvis forhåbninger om, at selve missionen bliver en succes, og at vi om et stykke tid kan begynde at modtage vigtige videnskabelige data fra sonden, fortsætter han.

Parker Solar Probe blev sendt op i rummet for blot tre måneder siden. Nu kredser den om Solen i en i en langstrakt elliptisk bane. Her skal den lave målinger af blandt andet Solens magnetfelt, stråling og de partikler, den hele tiden udsender.

Derfor smelter sonden ikke

Parker Solar Probe er udstyret med et varmeskjold, der søger for at holde elektronikken kølig. Ved hjælp af skjoldet, kan sonden holde sig på cirka 30 grader, selvom det er meget, meget varmere i nærheden af Solen. Sonden er lavet til at kunne modstå cirka 1400 grader, skriver NASA.

Skjoldet er dog ikke nok. Parker Solar Probe har høj fart på for hurtigt at komme længere væk fra Solen igen. Da den var tættest på Solen susede den afsted med cirka 95 kilometer i sekundet, hvilket er en rekord indenfor rumfart.

Rekorden vil dog blive slået af Parker selv om nogle år, hvis alt går efter planen. Jo tættere sonden kommer på Solen, desto hurtigere vil den blive slynget af sted af Solens tyngdekraft. Forskerne regner med, at sonden vil nå en maksimumfart på cirka 200 kilometer i sekundet.

Medlemmer af Parker Solar Probe-missionen fejrede dagen, da de d. 7. november fik at vide, at sonden er i god behold efter dens første tætte forbiflyvning af Solen. (© NASA/Johns Hopkins APL/Ed Whitman)

Skal endnu tættere på

Når missionen når til ende i 2025, og sonden når tættest på Solen, vil den kun være seks millioner kilometer fra overfladen.

Her vil den snitte det yderste lag af Solens atmosfære, også kaldet koronaen. Målingerne, som sonden laver herfra, kan vi blandt andet bruge til at forudsige solstorme.

Nede på Jorden bliver vi normalt ikke påvirket af de ladede partikler fra solvinden. Det skyldes Jordens magnetfelt, der virker som et usynligt skjold.

Men der kan opstå ekstreme eksplosioner i Solens atmosfære, som kan forårsage en solstorm. Og den kan forstyrre Jordens magnetfelt og ende med at sende partikler dybt ned i Jordens atmosfære.

I den sidste ende kan det påvirke blandt andet flytrafik, satellitter og elforsyning.

- Det kan mørklægge en hel by og sætte vital infrastruktur ud af kraft, sagde seniorforsker ved DTU Space, Susanne Vennerstrøm til DR Viden i sommer.

- Man kan bruge målingerne fra sonden til at prøve at forstå, hvad det er, der sker i selve udbruddet. Og til at blive klogere på hvordan Solens magnetiske felt ændrer sig i forbindelse med soloudbruddet. Dermed kan vi blive bedre til at forstå effekten af soludbruddet på solvinden, fortsatte hun.

Parker Solar Probe vil være over 140 millioner kilometer væk fra Jorden, når den når sit mål.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter