NASA undersøger nu det fjerneste hjørne af vores solsystem

Mennesket har aldrig før undersøgt et objekt så langt væk fra Jorden.

En kunstners bud på, hvordan Ultima Thule ser ud. Hvilken farve, form og overflade som det planetariske objekt præcist har, finder vi ud af i starten af januar 2019, når der kommer billeder fra NASAs rumfartøj. (© Nasa)

Universet synes uendeligt stort og fuld af forunderlige planeter, huller og asteroider.

Og selvom det kan være svært at begribe Universets størrelse og mystiske hemmeligheder, så gør NASA et forsøg på at komme nærmere en sandhed.

Den 1. januar 2019 nærmer rumfartøjet New Horizons sig nemlig et mystisk planetarisk objekt kaldet Ultima Thule i Kuiperbæltet. Det skriver The Independent.

Det er det fjerneste stykke af Universet, som mennesket nogensinde har undersøgt.

Det er også første gang, at forskere kan nærstudere et objekt fra Kuiperbæltet, der er et enormt område i udkanten af vores solsystem med millioner af objekter, som består af is.

Kun to gange tidligere har en sonde besøgt Kuiperbæltet. Både Voyager 1 og Voyager 2 er dog fløjet gennem uden at have udforsket bæltet.

Ultima Thule er døbt 2014 MU69, men på grund af sin fjerne placering fra Jorden har objektet fået det mere mundrette kælenavne 'Ultima Thule', der betyder ‘ud over grænserne af den kendte verden’.

Skal undersøges på kryds og tværs

Ultima Thule ligger over otte milliarder kilometer væk fra Jorden, og det har taget New Horizon cirka 2,5 år at komme fra Pluto til Ultima Thule.

Når det kræver så lang en rejse for at blive klogere på Ultima Thule, så har forskerne heldigvis også en lang huskeliste over, hvad de skal undersøge.

- New Horizons vil kortlægge Ultima (Thule, red.), overfladens komposition, fastslå hvor mange måner den har og finde ud af, om den har ringe eller en atmosfære, siger Alan Stern til The Independent. Han er den ledende forsker på missionen.

- Der skal også laves anden forskning som at måle Ultima (Thules, red.) temperaturer og måske endda dens masse, siger han.

Alan Stern siger, at på bare 72 timer vil Ultima Thule gå fra at være en lysende prik i det fjerne til at være en undersøgt verden.

- Det bliver betagende, siger han om missionen.

En ny fjern, opdagelse

Rumfartøjet New Horizon, der skal flyve forbi Ultima Thula og undersøge den, blev sendt afsted i 2006.

På sin tur i Universet har fartøjet blandt andet undersøgt dværgplaneten Pluto i 2015, der ligger cirka 6,5 milliarder kilometer væk fra Jorden. Nu er turen kommet til Ultima Thule.

Forskere ved ikke meget om det fjerne objekt, men de har slået fast, at det er omkring 32 kilometer i diameter og har en rødlig farve.

De mener dog, at hvis Ultima Thule minder om lignende objekter fra solsystemet, så er der kratere i dens overflade.

Men det ved vi først med sikkerhed, når forskerne får billeder fra Ultima Thule i starten af januar 2019.

Facebook
Twitter