Netneutralitet afskaffet: 5 ting du skal vide

Kritikere frygter, at internettet fremover bliver mindre frit, efter kontroversielt amerikansk forslag er stemt igennem.

Ajit Pai er republikanernes valgte formand i FCCs bestyrelse. Han er dermed også personen, der står i spidsen for det nye forslag om at afskaffe reglerne om netneutralitet. Han har en baggrund som advokat for en af USAs største internetudbydere Verizon og i det amerikanske justitsministerium. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

For fremtiden kan store amerikanske tele - og netudbydere som Verizon og AT&T bestemme, hvor hurtigt eller hvor langsomt, man kan få adgang til forskellige internetsider.

Det er virkeligheden i USA, efter den amerikanske telestyrelse, FCC, torsdag aften dansk tid har stemt et forslag igennem, der fjerner den såkaldte netneutralitet.

I USA har emnet været diskuteret været voldsomt, og i de seneste uger har der været massive demonstrationer mod at indføre et forslag, kritikerne frygter, fjerner det frie internet.

  • I løbet af dagen har der været store demonstrationer ude foran FCC's bygning i Washington DC. (Foto: Chip SOmodevilla © Scanpix)
  • Medlem af den fem mand store telestyrelse, Mignon Clyburn, taler til demonstranterne inden aftenens afstemning. (Foto: Chip SOmodevilla © Scanpix)
  • "Hvil i fred, internet" står der på en af de protestskilte, der ligger ude foran FCC's bygning i Washington. (Foto: Chip SOmodevilla © Scanpix)
1 / 3

Den demokratiske statsanklager i delstaten New York, Eric Schneiderman, har allerede meddelt, at han med støtte fra flere andre stater er klar til at sagsøge FCC for at få omgjort beslutningen.

De nuværende regler blev vedtaget i 2015 under den daværende præsident Barack Obama, og de sikrer den såkaldte netneutralitet, men hvad betyder det egentlig?

Det er en indviklet sag, men vi giver dig her er et kort overblik:

1. Hvad er netneutralitet?

Netneutralitet er princippet om, at udbyderen af en internetforbindelse skal behandle al data lige.

Internetudbyderen er dem, der leverer opkoblingen til internettet og sørger for at data strømmer ind og ud af dit hjem eller virksomhed.

Når al data skal behandles lige, må udbyderen fx ikke lade Netflix-serier komme hurtigere ud til slutbrugeren end en video fra en lille streamingtjeneste.

Et eksempel på hvad det kan betyde i praksis, så man i 2008, da internetudbyderen Comcast var indblandet i en sag, hvor den amerikanske telestyrelse FCC mente, at princippet blev brudt.

Tjenesten blokerede den populære fildelingstjeneste Bittorrent, fordi den ifølge Comcast overvejende blev brugt til at dele piratkopieret materiale. Comcast blev senere beordret til at fjerne blokeringen.

2. Hvad stemmer FCC om?

De nuværende regler på området stammer fra 2015, hvor FCCs autoritet på området blev samlet i et klart regelsæt, så der ikke var tvivl om, at al data skal behandles ens.

Ved afstemningen i dag skal FCC beslutte, om reglerne, som stammer fra Obamas præsidentperiode, skal rulles tilbage. Afskaffes netneutraliteten, betyder det også, at en internetopkobling bliver omklassificeret til en anden produkttype i den amerikanske forbrugerbeskyttelseslovgivning.

Indtil nu har internetadgang i USA været klassificeret på en måde, der betyder, at man som leverandør har forsyningspligt overfor sine kunder - og at man ikke må ændre eller sortere i data. Den regulering blev oprindeligt lavet i 1934 for at beskytte forbrugere mod et telemonopol.

FCCs nuværende forslag vil flytte internetadgang tilbage under et andet regelsæt, hvor det bliver en informationstjeneste. Det indebærer også, at reguleringen bliver mindre stram, hvilket er formanden for FCC, Ajit Pais klare mål.

Ajit Pai, der trådte til efter præsident Trumps indsættelse, mener, at de nuværende regler hæmmer innovation og investeringer i det amerikanske bredbåndsmarked.

3. Hvad sker der nu?

Vedtages forslaget betyder det, at internetudbydere i USA lovligt må behandle internetforbindelser mere i stil med TV-pakker.

Data må sorteres, filtreres og favoriseres, efter hvad udbyderne selv mener. De nye regler indebærer dog også, at internetudbyderne skal oplyse, hvad de gør med data, hvis de forskelsbehandler.

Det bliver op til den amerikanske konkurrencemyndighed FTC at regulere, om udbyderne oplyser som de skal.

4. Hvad siger kritikerne?

Kritikere af forslaget frygter blandt andet, at det vil betyde dårligere service for kunderne.

Det amerikanske bredbåndsmarked er præget af, at et flertal af amerikanerne kun har én eller slet ingen udbyder, når det kommer til internetforbindelser med høj hastighed, viser FCCs egne tal.

Her man ikke mulighed for at skifte til en anden udbyder, risikerer brugeren i sidste ende at betale mere for den samme tjeneste, mener kritikerne.

Flere af de store internettjenester som Google, Facebook og Netflix har kritiseret forslaget, fordi de frygter at få dårligere adgang til deres brugere.

5. Hvad siger støtterne?

Støtter af forslaget mener omvendt, at den fjernede regulering vil betyde øgede investeringer, mere konkurrence og mindre omkostninger for internetudbyderne.

Ikke overraskende støtter de amerikanske internetudbydere også op om FCCs forslag.

Afstemningen kommer ikke til at påvirke danske internetbrugere og -udbydere direkte. Principperne om net-neutralitet er nemlig en del af den europæiske lovgivning.