Nokia-chef: Nyt hurtigt mobilnet kommer før tid

5G-nettet, der skal afløse 4G, rykker hastigt nærmere. Det kan give dobbelt så hurtige forbindelser, og anspore udbredelsen af blandt andet førerløse biler.

Nokias direktør Rajeev Suri på scenen ved Mobile World Congress 2018. Nokia bygger (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

I disse dage finder verdens største årlige messe for mobilteknologi, Mobile World Congress (MWC), sted i Barcelona.

Her præsenterer store spillere som Samsung ogSony nye smartphones og andre dimser. Men på messen præsenteres også nyheder om de trådløse mobilnetværk vi allesammen bruger, når vi streamer Den Store Bagedyst i toget eller tjekker email i supermarkedskøen.

Og den næste store forbedring på området, kaldet 5G, har det seneste år for alvor fået luft under vingerne, fortalte Nokias rajeev Suri direktør på en pressekonference søndag.

Netværk til biler, byer og dimser

Nokia, der sammen med Ericsson og kinesiske Huawei, producerer meget af det netværksudstyr som er rygraden i de trådløse mobilnetværk, forventer at 5G-teknologien vil tage fart allerede i slutningen af 2018 - et år tidligere end hidtil antaget.

- Troen på at 5G er hastigt på vej kommer fra vores viden om at mobiloperatørernes efterspørgsel, sagde Nokias direktør Rajeev Suri i et interview forud for MWC.

5G er bedre end forgængeren (det vi kender som 4G) på to primære områder, berettede Danmarks tech-ambassadør Casper Klynge mandag til P1 Morgen.

- Den helt store forskel mellem 5G-teknologi og 4G-teknologi, er hastigheden og pålideligheden. Det vil sige hvor hurtigt kan man overføre data, som er det, der er helt afgørende for eksempel i forhold til at udrulle førerløse biler og Internet of Things.

De førerløse bilers behov for de hurtige dataforbindelser skyldes mængden af information som deres sensorer opsamler. Disse data skal sendes til både centrale datacentre (“skyen”), til andre biler og til de af omgivelserne, som i fremtiden også vil være udstyret med trådløse chips, eksempelvis bygninger.

Den forbedrede pålidelighed er nødvendig, da svigt i kommunikationen mellem fx førerløse biler og skyen eller andre biler kan medføre skader på både biler og personerne indeni.

5G også i smartphones og computere

Men 5G kommer ikke kun til at sidde i vores biler og smarte bygninger.

Huawei løftede i søndags sløret for deres 5G chip Huawei Balong 5G01 der ifølge Huawei-direktør Richard Yu kommer til at sidde i en smartphone der har premiere senere på året.

Den maksimale downloadhastighed for Huawei Balong 5G01-chippen er ifølge Huawei 2,3 Gigabit i sekundet - mere end dobbelt så hurtigt som nuværende 4G-chips.

Chipproducenten intel annoncerede i sidste uge, at de har indledt et samarbejde med Microsoft, Dell, HP og Lenovo om at producere bærbare computere med indbygget 5G-modem. De forventes at komme i handlen i sidste del af 2019.

Kina og USA første, derefter Europa

Nokia-chefen mener dog at vi i Europa må have lidt mere tålmodighed end kineserne og amerikanerne, som står først i rækken til de opgraderede dataforbindelser.

- USA og Kinas aktivitet på 5G-området vil langt overgå den i Europa, men jeg tror at 5G når Europa i et eller andet omfang i løbet af 2019, fortalte han.

Facebook
Twitter