Nu bliver der tændt for 5G i Danmark: Det skal du vide om det nye mobilnet

TDC tilbyder som den første udbyder adgang til 5G-netværket.

Den nye 5G-teknologi får blandt andet stor betydning for udrulningen af selvkørende biler på vejene. (Foto: © Edgar Su, Scanpix)

I dag tænder TDC officielt for det, der bliver kaldt fremtidens mobilnet: 5G.

5G afløser 4G-nettet, som de fleste af os har på vores mobiler lige nu. Med 5G følger en langt større stabilitet, og for os forbrugere følger også højere hastighed. På længere sigt kan det blive 100 gange hurtigere end 4G.

Men 5G handler om meget mere end bare hurtigt internet. Det kan få afgørende betydning for vores samfund i sundhedsvæsenet, bilindustrien, automatiserede fabrikker og den finansielle sektor.

Her er fem ting, du skal vide om den nye mobilteknologi.

1

Det er markant hurtigere

5G er både hurtigere end 4G målt på hastighed og på reaktionstid. (Foto: © TINGSHU WANG, Scanpix)

5G kan ende med at blive 100 gange så hurtigt som 4G. Men når vi taler om hurtighed, er der faktisk tale om to forskellige ting, forklarer Gert Frølund Pedersen, der er professor i radiokommunikation ved Aalborg Universitet.

Dels bliver hastigheden højere, det vil sige tiden det tager for eksempel at sende en hel stak billeder via mobilnettet.

Dels bliver reaktionstiden kortere. Altså tiden, der går fra man sender en besked til den kommer frem hos modtageren. Det, man i ekspertkredse kalder for ”ping-tiden”.

- Det har selvfølgelig ikke ret meget at sige, når vi taler om sms’er, men når vi begynder at tale om selvkørende biler, vil det være ekstremt vigtigt, at der ikke er nogen forsinkelse, og det kan 5G-teknologien levere, siger Gert Frølund Pedersen.

I virkeligheden er 5G meget hurtigere, end vi har brug for.

- På nuværende tidspunkt har vi ikke behov for den hastighed, som 5G kan levere. Men teknologien skal jo holde i mange år, og derfor er det godt, at der er skabt rum til de ting, vi endnu ikke har opfundet, siger han.

2

Det gør alle dine ting intelligente

5G er så stabilt, at det kan bruges i vitale dele af vores samfund. For eksempel ved operationer. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Det nye 5G handler ikke kun om hurtigere internet. I fremtiden kan det få stor betydning for hele vores samfund.

Mens mobilnettet indtil nu har været en måde at forbinde mennesker med hinanden, så bliver den helt store revolution med 5G-nettet, at vi nu kan forbinde os med ting, forklarer Gert Frølund Pedersen.

- Vi ser det allerede i det små, når man kan koble sit vandur, sin varmepumpe eller sine elpærer på nettet og styre og overvåge dem fra sin mobil. Den slags intelligente ting får vi en masse mere af, siger han og uddyber:

- Forskellen er, at man ikke behøver at hente en bestemt app for hvert mærke, man bruger, det hele vil bruge 5G-systemet.

Udover de nære hverdagsting vil det stærkere net også gøre det muligt for eksempel at udføre langdistance-operationer med stor præcision og koble tog og busser på nettet.

3

Det er mere pålideligt

5G-teknologien bliver så pålidelig, at både førerløse biler, tog og busser kan kobles sikkert på. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

5G giver også mulighed for så gode forbindelser, at der vil være langt færre fejl og det næsten kan minde om en kabelforbindelse.

Ifølge Gert Frølund Pedersen bliver den bedste forbindelse, man kan få på 5G, en million gange sikrere end den bedste forbindelse, man kan opnå med 4G.

Noget, der vil få stor betydning, når alle vores ting er koblet sammen og netværket transporter gigantiske mængder data.

- Hvis der i dag sker små udfald i forbindelsen, mens vi taler med hinanden, gør det måske ikke så meget, men ved større mængder data kan en lille fejl være et meget stort problem, forklarer Gert Frølund Pedersen.

Han peger igen på de selvkørende biler, for som han siger, det er en teknologi der illustrerer det hele så godt.

- Det netværk, der styrer en selvkørende bil, må ikke have udfald. Om det så kun er en gang ud af en milliard, at bilen kører den forkerte vej, er det en for mange, siger Gert Frølund Pedersen.

4

Ikke alle kan få glæde af det fra start

Uden for de store byer skal man vente en rum tid på at få 'den fulde' 5G-oplevelse. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Men før du glæder dig alt for meget til den hurtigere og mere pålidelige 5G-forbindelse, skal du nok væbne dig med tålmodighed.

For det varer lang tid, før alle kan få 5G, advarer Gert Frølund Pedersen.

- Det udrulles primært der, hvor der er mange brugere, og der går en del længere tid, før det når ud i de tyndere befolkede områder, siger han.

Desuden skal man have en 5G-mobiltelefon, hvilket indtil videre kun er nogle modeller blandt de allernyeste smartphones. Telefonen skal også have et abonnement, der giver adgang til 5G, oplyser TDC, som indtil videre er de eneste, der udbyder 5G på det danske marked. De helt hurtige hastigheder får man desuden kun i København, Aarhus, Odense og Helsingør til at begynde med.

Men selvom det måske har lidt længere udsigter at få noget ud af den nye teknologi, hvis man ikke bor i en større by, vil det på sigt skabe flere muligheder for alle i hele landet, lyder det fra Gert Frølund Pedersen.

- Hvis man skal kunne bruge selvkørende biler, så må der ikke være udfald nogen steder. Heller ikke i udkantsområder, og det stiller store krav til, at dækningen skal være perfekt over det hele, forklarer han.

5

I dag er kun begyndelsen

En god mobildækning går fra at være rar at have til at være noget, man ikke kan leve uden, forudser professor. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Men hvis 5G lægger vejen åben for selvkørende biler og præcise langdistance-operationer, hvornår får vi så glæde af disse ting?

- Rigtig meget er teknologisk på plads til at udrulle for eksempel selvkørende biler. Det er i høj grad et politisk spørgsmål, hvornår det sker. Men om ti år er jeg overbevist om, at vi vil have selvkørende biler, siger Gert Frølund Pedersen.

Helt så lang tid behøver vi ikke vente på at få hurtigere forbindelser og på at få alle vores hverdagsapparater på nettet.

- I løbet af de næste tre år vil vi se en gigantisk opskalering af dækningen, og det vil komme virkelig mange til gode, siger han.

- En god mobildækning har hidtil været rar at have, men vil nu blive noget, man ikke kan leve uden, siger han.