Nu får Word en kunstig intelligens, der gør din engelsklærer glad

Microsoft vil tage stavekontrol til et ny niveau. Og det vil vi se meget mere af i fremtiden, siger forsker.

En ny kunstig intelligens går skridtet videre fra åbenlyse fejl til at foreslå omformuleringer, der skal gøre komplekse sætninger nemmere at forstå. (© ColourBox)

Har du ofte svært ved at formulere den rigtige sætning i din arbejdsmail? Eller er dine universitetsopgaver fyldt med grammatiske fejl?

Så er der snart mere hjælpe at hente i din computers skriveprogram.

Stave- og grammatikkontrol har længe været en del af både online og offline skriveprogrammer, men teknologien bliver hele tiden forbedret.

Og nu skriver Microsoft, at de til sommer vil tage stavekontrol til et nyt niveau i deres online-udgave af Word. Det skal den kunstige intelligens "Ideas" hjælpe med.

Der er i øjeblikket ikke mange informationer at hente om, præcis hvordan Microsofts kommende kunstige intelligens vil fungere, men ifølge det amerikanske teknologimedie techcrunch.com går den skridtet videre og retter ikke længere kun åbenlyse fejl.

Den kunstige intelligens bliver trænet, så den kan foreslå at omformulere komplekse sætninger, så de bliver lettere at forstå. Det gør den fx ved at bruge synonymer og alternative forklaringer.

Derudover vil den blandt andet gøre dig klogere på læsehastigheden og komme med forslag til forbedringer i layout og opsætning.

- Det at få maskinlæringsbaseret grammatiktjek til at virke bedre end simple regler, har været svært, men vi er der nu, siger Anders Søgaard, der er professor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet.

Han nævner blandt andet Grammarly (et online stavekontrolsprogram) som et godt eksempel på et program, der kan rette fejl på et højt niveau allerede nu.

- Og Microsoft, som har stået for solid regelbaseret grammatiktjek, byder nu også ind. Deres kommende kunstige intelligens lyder som en skøn blanding af layout-forslag og rettelse af grammatik- og stilfejl, siger Anders Søgaard.

Bedre skriveredskaber i fremtiden

Thomas Bolander, der er lektor ved DTU Compute og ekspert i kunstig intelligens, synes også, at Microsofts kommende kunstige intelligens er interessant:

- Jeg synes, det lyder meget fornuftigt. På mange måder er det niveau af skrive-assistance, man får lige nu ret primitivt, og man har jo demonstreret at AI (kunstig intelligens) selv kan skrive ret avancerede tekster, siger han.

Både Anders Søgaard og Thomas Bolander mener, at vi kommer til at se mere avanceret grammatikkontrol i fremtiden.

- Det er kun toppen af isbjerget. I dag kan AI skrive hele din engelske stil, hvis du ønsker det, selvom den faktuelt kan være komplet på afveje. Men grammatisk vil den være perfekt, siger Thomas Bolander.

Den store hjælp fra computerne vil gøre det nemmere for skoleelever og universitetselever at skrive opgaver, og det sætter spørgsmålstegn ved, om de menneskelige skrivekompetencer bliver lige så nødvendige i fremtiden som hidtil.

- Det kan så diskuteres, om det er et problem, hvis de digitale værktøjer altid er tilgængelige. Det svarer til diskussioner om hovedregning versus lommeregnere, siger Thomas Bolander.

- Selvom vi haft haft lommeregnere i minimum 50-60 år, lærer vi stadig skoleelever at regne med hovedet.

Microsoft Words kommende kunstige intelligens vil i første omgang kun kunne hjælpe med det engelske sprog.

OBS: Denne artikel er forfattet uden brug af kunstig intelligens.