Nu giver Apple dig indsigt i dit (overdrevne) iPhone-brug

Næste styresystem til iPhone og iPad skal gøre os mindre afhængige og gøre ældre telefoner hurtigere.

Craig Federighi, Apple's senior vice president of Software Engineering, viser de nye funktioner frem. (Foto: Marcio Jose Sanchez © Scanpix)

Efter et år hvor Apple har haft udfordringer med slidte batterier, der gjorde iPhones langsomme, forsinkede udgivelser af lovede funktioner og grelle sikkerhedsfejl, har firmaet lanceret næste version af firmaets styresystemer ved en over to timer lang præsentation.

Det skete ved åbningen af den årlige Apple-konference WWDC i Californien, hvor det største fokus var på iOS 12 - styresystemet til iPhone og iPad.

To væsentlige nyheder skilte sig ud: Alle iPhone- og iPad-ejere får nu et detaljeret overblik over, hvor lang tid de bruger på deres telefoner og tablets - og hvilke apps der stjæler tiden. Ligeledes får forældre mulighed for at se, hvor lang tid deres børn bruger på skærmen og mulighed for at kontrollere, hvornår og hvor længe de gør det.

Derudover oplyste Apple, at de i iOS 12 har særlig fokus på ældre enheders ydeevne - og med god grund. Så længe nogen kan huske, har det været et voldsomt kritikpunkt fra mange brugere, at de, efter at have opdateret deres ældre enheder, oplever, at deres telefoner arbejder med skildpadde-fart.

Din telefon skal forstyrre mindre

Som nævnt går en af de helt store nyheder ud på at give os bedre forståelse for, hvor meget vi bruger vores digitale dimser.

Det foregår via en ny funktion kaldet ‘skærmtid’, hvor du får overblik over dit forbrug på et meget detaljeret niveau.

Det gælder både, hvilke apps du bruger mest, hvornår på dagen du bruger din telefon, hvor mange gange om dagen du bruger den, og ikke mindst hvilke apps der sender dig flest notifikationer.

Fremover vil man få et detaljeret overblik over sin brug af iPhone. (© Apple)

Opsøger du ikke selv appen, vil du blive mødt af et ugentligt overblik over, hvor (vildt) meget du bruger din telefon.

Samtidig bliver det muligt at finjustere, hvordan apps sender dig notifikationer, ligesom det også bliver nemmere at indstille ‘forstyr ikke’- funktionen, så du ikke konstant bliver generet af en bimlende telefon.

Forældre kan se deres børns forbrug

Forældre får også via ‘skærmtid’ mulighed for at få et overblik over deres børns brug og kan tilmed se det fra egen iPhone eller iPad.

Her bliver det også muligt at begrænse forbruget af enkelte apps - både hvor længe og hvilke tidspunkter børnene må bruge dem.

De nye funktioner ser blandt andet dagens lys som svar til et åbent brev, som nogle af Apples tunge aktionærer publicerede i januar. Her bad de firmaet om at tage hånd om nogle af de negative konsekvenser, som overdrevent brug af telefoner og tablets beviseligt kan føre til, såsom depression, for lidt søvn, koncentrationsbesvær og skærmafhængighed.

Google har for nylig fremvist et koncept, der minder noget om det - Android Dashboard - som lander på Android-telefoner i den næste version af Googles styresystem.

Ældre telefoner skulle få nyt liv

For rigtig mange brugere lyder det formentlig som sød musik, at iOS 12 først og fremmest vil fokusere på, at ældre enheder skal opleve en bedre ydeevne.

Det har længe været et kæmpeproblem for folk med ældre telefoner, at nye styresystemer har gjort dem superlangsomme og samtidig har ramt batterilevetiden hårdt.

Apple påstod ved eventen at en iPhone 6 Plus - en fire generationer gammel iPhone - i firmaets test blev op til 40 procent hurtigere. Men tiden må vise, om det også kan mærkes i den virkelige verden, når brugerne til efteråret får mulighed for at opdatere deres iPhones og iPads.

Siri får et lille boost

Mange havde forventet, at Apples digitale assistent Siri ville få en overhaling.

Det nærmeste Apple kom er, at man nu kan lære Siri at forstå, udtryk man selv vælger og bestemme, hvad der skal ske, når man siger dem. Et eksempel kunne være, at du siger ‘godmorgen’ og Siri herefter fortæller dig, hvordan vejret bliver, hvordan trafikken er på vej til arbejde og starter din foretrukne radiostation. Dette kan styres i en ny app, der hedder 'Genveje'.

Konceptet minder i høj grad om den måde smarte højtalere fra Google og Amazon fungerer.

Grupperede beskeder og delte foto

Af andre ting kan nævnes, at notifikationer fremover blive grupperet efter app eller type notifikation. Gruppering af notifikationer har været et meget efterspurgt ønske og noget, som Android-brugere allerede har glæde af.

Desuden får foto-appen en overhaling. Nu kan appen selv foreslå, at du deler billeder med udvalgte venner, som appen kan se er med på dine billeder.

Det gør den blandt andet ud fra ansigtsgenkendelse, som ifølge Apple kun foregår direkte på telefonen, så dine data forbliver private.

Fokus på privatliv i Safari

Netop fokus på privatlivet er blevet et gennemgående tema for Apple.

I den næste udgave af browseren Safari vil Apple gøre det markant sværere for dataindsamlings-firmaer at identificere din enhed, ved at skjule oplysninger som fx skrifttyper, sprogindstillinger og version af styresystem, der let identificerer dig.

Ligeledes vil Safari som standard blokere for dele og like-knapper og i stedet give brugeren mulighed for at aktivere dem, hvis man ønsker det. Apple viste ligefrem, at der var tale om blokering af Facebook-deleknapper, som gør det muligt for Facebook at følge alle de sider alle mennesker besøger på nettet - uagtet om man har en Facebook-konto eller ej.

FaceTime mellem 32 mennesker og Memojis

I den mere kulørte ende lancerer Apple nu noget på iPhone X de kalder Memojis.

Funktionen gør det muligt at lave sin egen personlige animerede emojis i et væld af afskygninger, hvor du med udgangspunkt i dit eget ansigt vælger hudfarve, hår, øjenfarve, antal fregner, solbriller osv.

I midten er det Apples direktør, Tim Cook, der er blevet lavet om til en Memoji. (Foto: Skærmbilleder fra Apple-event)

Du kan så optage animationsbeskeder, hvor både dit ansigt og sågar dine tungebevægelser bliver animeret.

Disse kan også bruges i FaceTime-appen, hvor man fremover vil kunne have video-gruppesamtaler mellem 32 personer.

Kommer til efteråret - måske

De nye styresystemer bliver som altid først offentligt tilgængelige for alle brugere til efteråret, men om alle de lovede funktioner er klar der, må tiden vise.

Apple har det seneste års tid haft svært ved at lancere lovede funktioner og nye produkter til tiden.

I juni sidste år fremviste Apple blandt andet, at beskeder sendt med iMessage ville synkronisere på alle brugerens Apple-enheder, og at en ny udgave af AirPlay ville gøre det muligt at streame musik på flere højtalere samtidig. Begge disse funktioner er først for få dage siden rullet ud til brugerne.

Apples smarte højttaler Homepod blev ligeledes forsinket, mens den trådløse oplader AirPower, som blev vist frem i september sidste år, stadig ikke har set dagens lys.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk