Nu kan forældre låse TikTok-appen. 'Falsk tryghed', lyder kritik

Børn kan let hacke app-lås, lyder kritik fra ekspert.

En søgning på nettet giver masser af løsninger til, hvordan man deaktiverer en tidslås, lyder det fra Red Barnet. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Inden længe kan børn og unge opleve, at deres yndlingsapp TikTok lukker ned, fordi deres forældre har sat tidsbegrænsning på.

Sky News skriver, at selskabet bag den populære app har besluttet at indføre en feature, så forældre kan styre på tidsforbruget og filtrere det indhold, som børnene ser på app'en.

Men spørger man to eksperter, er det den helt forkerte vej at gå.

- Hvis man tror, at det løser alle problemer, må man tro om igen, lyder det kontant fra Stine Liv Johansen, der er forsker ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet og formand for Medierådet for Børn og Unge.

Hun slår fast, at skærmtid ikke er et problem i sig selv.

- Al viden peger på, at det ikke er tiden foran skærmen, der udgør et problem. Til gengæld er det væsentligt, om barnet kan bruge skærmtiden til at opnå noget socialt eller kreativt.

- Og der har barnet brug for de voksne, siger hun.

Jon Kristian Lange, der er seniorrådgiver om børns digitale liv hos organisationen Red Barnet, er enig.

- Vi ønsker, at forældrene tager et ansvar. Og et filter med tidsbegrænsning er den lette løsning, som ikke er optimal. Forældrene skal i stedet tage et ansvar og være sammen med børnene, siger han.

Vær interesseret, spørg og tag snakken

Både Stine Liv Johansen og Jon Kristian Lange siger, at forældre i stedet skal sætte sig ind i, hvilke apps børnene bruger deres tid på.

- Forældre bliver nødt til at spørge interesseret ind. "Kan du ikke lige vise mig, hvordan man bruger den app, så jeg kan lære det?", siger Jon Kristian Lange.

- Tag snakken. Vis at du er interesseret uden at være fordømmende, siger Stine Liv Johansen.

På den måde kan forældre og børn få en snak om, hvad børnene deler af oplysninger, billeder og den slags. Og samtidig finder børnene ud af, at de kan gå til deres forældre, hvis de oplever noget utrygt.

- Den digitale verden er lidt som en skolegård. Børnene skal lære nogle kompetencer, og der skal de kunne bruge deres forældre, siger Stine Liv Johansen.

- På TikTok kan børn faktisk være ret kreative. Men hvis de bare sidder og scroller nonstop, bliver app'en brugt uhensigtsmæssigt, siger hun.

Børn kan omgå en tidslås

Begge eksperter siger, at en tidslås kan være en løsning i begyndelsen, når barnet er lille. Men selvom den bliver brugt til at holde en app lukket om natten eller til at begrænse det daglige tidsforbrug, så er det ikke en holdbar løsning.

- Hvis man lukker for TikTok om natten, kører de bare løs med Instagram eller Snapchat. Forældre skal tage et ansvar og få lavet generelle regler og forståelse om søvn, søvnkvalitet og skærmbrug, som barnet forstår og er indforstået med. Igen ved at forældrene har vist interesse for barnets liv på nettet, siger Stine Liv Johansen.

Jon Kristian Lange er enig og fortæller, at det blot kræver en enkelt søgning på nettet for at finde diverse måder at omgå en tidslås.

- Selv på TikTok har brugere uploadet videoer med løsninger til, hvordan man deaktiverer den slags tidslåse. Så det finder børn hurtigt ud af. Derfor er en tidslås falsk tryghed.

Red Barnet har lavet et helt univers til forældre, der gerne vil vide, hvordan de taler med deres børn om det digitale liv. Her er der også et leksikon over populære apps og gode råd omkring skærmtid med mere.