Nu kan smartphones foldes: Ekspert tvivler på opbakning fra kunderne

Den seneste uge har både Samsung og Huawei præsenteret en foldbar smartphone.

Huaweis direktør Richard Yu præsenterede i går på et stort pressemøde i Barcelona deres bud på en foldbar smartphone. (Foto: Sergio perez © Scanpix)

Kan du huske klaptelefonerne, som mange af os gik rundt med i lommen i 00'erne?

Nu kan det være, at vi snart kommer til at gå rundt med noget lignende. Techgiganterne Samsung og Huawei har nemlig den seneste uge begge præsenteret smartphones, der kan foldes:

Samsung Galaxy Fold og Huawei Mate X.

Det er dog langt fra en ny idé, at mobiltelefoner skal kunne foldes, fortæller John G. Pedersen, chefredaktør og indehaver af meremobil.dk, der har fulgt udviklingen de seneste 20 år.

- Drømmen har været at folde en lille skærm til en meget stor skærm. Nu er vi nået til, at skærmen kan foldes én gang. Men som med så meget andet teknologi gør man det, fordi man kan, og ikke fordi der er en dybere holistisk mening.

Meget mere skærm

Hvor de gamle klaptelefoner havde en lille skærm og tastatur, har de foldbare smartphones en del mere skærm at byde på.

Til venstre ses Huaweis Mate X og til højre Samsungs Galaxy Fold. (© Scanpix)

Koreanske Samsung har valgt en løsning med to skærme - en lille på 4,6 tommer skærm og større på 7,3 tommer indeni.

Kinesiske Huawei har valgt at folde den anden vej så at sige. Det betyder, at der er skærm på begge sider som giver 6,6 tommer, som kan foldes ud til otte tommer.

- Samsungs bud virker til at være den sikre løsning, mens Huaweis er den dristige, vurderer John G. Pedersen.

Alle producenter vil være med

Samsung lancerer sin Fold til foråret, mens Huaweis Mate X kan købes i midten af 2019. De to producenter bliver dog langt fra de sidste til at komme med et bud på en foldbar smartphone, siger John G. Pedersen.

- Inden længe har alle store producenter et bud på en foldeskærm. Hvis man ikke har det i sin portefølje, uanset om det bliver solgt eller ej, så er man lidt en taberproducent, fordi man ikke er fulgt med udviklingen.

Det store spørgsmål er så, om forbrugernes synes om de foldbare smartphones, og om de har lyst til at smide 13.000 kroner efter en Samsung Fold eller 17.000 kroner for en Huawei Mate X.

Samsung præsenterede i sidste uge som de første en foldbar smartphone, der kan masseproduceres. (Foto: SAMSUNG ELECTRONICS CO / HANDOUT © Scanpix)

Tror ikke på kundeopbakning

John G. Pedersen tror ikke på, at vi kommer til at rende rundt med foldeskærme inden for de næste fem-ti år, og han anbefaler forbrugerne at være påpasselige med de nye foldeskærme.

- Det svarer til at købe en førstegenerationsbil. Ingen ved, hvor godt de egentlig holder, selvom de siger, at de er testet 100.000 gange. Test i laboratium er bare ikke det samme som virkeligheden, siger han.

Hvis foldbare smartphones skal blive en succes, handler det især om at få udviklerne med, så der kommer apps, som understøtter den nye type skærm.

Det skal nemlig både kunne ses og føles anderledes, når man bruger de nye smartphones, så apps ikke bare "bliver strukket ud til at passe til skærmen", siger John G. Pedersen.

5G bliver vigtigere

Mens de foldbare smartphones lige nu er det helt store buzzword i tech-industrien, så bliver det en anden ny teknologi, som kommer til at påvirke vores hverdag de næste år - 5G.

Ifølge John G. Pedersen har vi brug for at udvide vores netværkskapacitet, fordi vores behov har ændret sig. Vi bruger simpelthen vores smartphone til mere og til tungere ting.

- 5G bliver den næste store teknologi, som DR.dks brugere kommer til at få i telefoner, og den bliver meget vigtigere end foldbare skærme, som mest er en gimmick, som vi har, fordi vi kan.