De selvkørende biler kommer. Det sker inden for de næste 10 år... 20 år… Nej, 30 år.
Hypen om selvkørende biler har efterhånden stået på i en del år. Alligevel har vi stadig kun set dem på forsøgsbasis.
Men nu sker der faktisk noget.
Tyskland har som det første land i verden godkendt et system i en personbil, der gør den selvkørende på det såkaldte niveau 3.
Det vil sige, at føreren – under bestemte forhold - lovligt kan slappe af bag rattet og for eksempel læse mails eller se film, mens bilen kører af sig selv.
Det er bilproducenten Mercedes-Benz, der står bag systemet, som kan bruges i to af deres bilmodeller ved kørsel på op til 60 kilometer i timen. Systemet kan dermed sættes til, når man holder i kø på motorvejen og kører langsommere end normalt.
Tyskerne kan nu bestille teknologien og bruge den på de cirka 13.000 kilometer motorvej, som landet råder over.
- Det her er mærkeligt. Det er virkelig mærkeligt, lyder det fra DR's techanalytiker Marcel Mirzaei-Fard, der har fået lov til at afprøve systemet.
- Men det er nemmere, end jeg troede, at have tillid til bilen. Jeg glemmer ligesom, at jeg kører den, fortsætter han.
Andre bilproducenter har lavet lignende systemer, der kan blive godkendt med tiden. BMW har blandt andet varslet, at deres nye såkaldte 7-serie kan det samme.
Marcel Mirzaei-Fard afprøver systemet for første gang sammen med den tyske udviklingsingeniør Jochen Haab.
Kan bruges, når du holder i kø
På nuværende tidspunkt må tyske bilister benytte sig af teknologien, mens de holder i kø eller kører langsomt et sted på de 13.000 kilometer motorvejsstrækning.
Nogle bilister herhjemme kan måske genkende teknologien fra deres egen bil. Lignende systemer findes nemlig i selvkørende biler på niveau to.
Den type systemer er dog ikke lovlige at bruge, uden at du stadig er opmærksom på trafikken.
Det forklarer Dennis Lange, der er chefkonsulent i bilejernes forbruger- og interesseorganisation FDM:
- Forskellen på niveau to og tre er hovedsageligt, hvad der forventes af føreren. Mange biler på niveau to har nogle af de samme funktioner som biler på niveau tre. Men på niveau to må chaufførerne ikke lave andre ting, mens bilen kører. Føreren skal til enhver tid kunne tage kontrollen.
Udover at det er ulovligt at eksempelvis se film, mens du kører i en bil, som er under niveau 3, så vil teknologien ofte også forsøge at forhindre dig i at gøre det.
- Som regel skal man have en hånd på rattet, før systemet fungerer. Eller også er der nogle kameraer i bilen, der holder øje med, at chaufførens øjne er rettet mod forruden, siger Dennis Lange og fortsætter:
- Afhængigt af bilmodellen får du typisk en advarsel for eksempel i form af en biplyd eller en rysten i rattet, når du bryder reglerne og ikke overvåger trafikken, som du skal.
Efter at have kørt autonomt i noget tid, får Marcel Mirzaei-Fard nu besked af bilen på at overtage styringen igen.
Stadig et stykke vej til 100 procent selvkørende
Tyskland er ikke det eneste europæiske land, der har arbejdet på at tillade selvkørende biler på offentlige veje.
I Storbritannien er der en lov på vej, der vil tillade bilister at se TV eller tale i håndholdt telefon under bestemte forhold.
Når Tyskland har været hurtigere end Storbritannien, handler det formentlig om bilindustriens rolle i Tyskland, mener Dennis Lange:
- Tyskland er et bilproducerende land, hvor der er nogle bilproducenter, der presser på. Derfor tror jeg, at det er her, at tilladelserne kommer først.
Andreas Egense, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet og blandt andet arbejder med, hvordan selvkørende biler påvirker trafikken, finder Tysklands lovgivning interessant.
- Det er lidt af en milepæl for den selvkørende teknologi. Gennembruddet er, at man tillader at lægge ansvaret over på bilen, siger Andreas Egense.
Både Andreas Egense og Dennis Lange mener dog, at der stadig er et stykke vej til, at selvkørende biler dominerer gadebilledet.
- Jeg vil nok kalde det et lille skridt. Vi er jo ikke derhenne, hvor man forstår det som om, at man slet ikke skal gøre noget, og bilerne kan køre helt selv under alle forhold og alle omstændigheder. Det er der stadig lang vej til, siger Dennis Lange.
Oplagt at indføre på motorveje
Ifølge Andreas Egense giver det god mening, at motorveje er det første sted, man tillader selvkørende biler.
- Det trafikale miljø på motorveje er meget simpelt, siger han og fortsætter:
- Kigger vi derimod på det centrale København, så er trafikken et kaos, hvor cyklister, fodgængere, krydsende trafik og særlige trafikregler gør det vanskeligt for de selvkørende biler.
Den kunstige intelligens i de selvkørende biler skal derfor være langt mere avanceret, hvis bilerne skal kunne navigere helt af sig selv i et bymiljø som København.
- I hvert fald hvis trafikken skal køre glidende, og bilerne ikke konstant skal stoppe op af forsigtighed, siger Andreas Egense.
Han mener derfor, at det kunne være oplagt at starte på motorvejene herhjemme, hvis de danske politikere vil lovgive på området.
Men de selvkørende biler kommer hverken til at dominere gadebilledet i morgen eller i overmorgen.
- Der kan gå en del år fra, at teknologien spreder sig fra et luksussegment af biler, til at det bliver standardudstyr i køretøjer. Desuden skal man være opmærksom på, at middellevetiden for en dansk personbil er omkring 16 år. Så der vil også gå lang tid, før de eksisterende biler bliver skiftet ud, siger Andreas Egense.