Ny dansk algoritme kan gøre verdens hjemmesider grønnere

Ved at fordele besøgende på hjemmesider mere effektivt, kan man spare strøm.

En tidligere version af algoritmen har allerede hjulpet video-hjemmesiden Vimeo med at fordele brugere mere effektivt. (Foto: STRINGER © Scanpix Denmark)

Nu bliver det måske mere klimavenligt, når du klikker rundt på alverdens hjemmesider.

Forskere fra Københavns Universitet har lavet en særlig matematisk formel, der gør, at alverdens computerservere skal bruge mindre energi, når du klikker på en hjemmeside.

Den nye algoritme, der er gratis og tilgængelig for alle, hjælper med effektivt at fordele milliarder af brugere på forskellige servere.

Det kræver mindre energi, end sådan som brugerne bliver fordelt i dag på serverne. Det gør den nye algoritme mere klimavenlig.

- Det er ligesom, hvis man får en bil til at køre længere på den samme liter benzin. Ved algoritmen bliver der brugt mindre strøm til at fordele brugere på servere. Man sparer derfor på elektriciteten, der ofte kommer fra kilder som fossilt brændstof.

Sådan siger Mikkel Thorup, der er en af forskerne bag den nye algoritme. Han er professor ved centeret BARC ved Københavns Universitet.

De har tidligere lavet en lignende algoritme, som blandt andet har hjulpet videodelings-hjemmesiden Vimeo. Den nye algoritme er en forbedret version, der er endnu mere effektiv.

Som et overfyldt supermarked

Når du klikker rundt på en hjemmeside, bliver hvert klik sendt afsted til en computerserver.

Hvis du vil se en bestemt video på YouTube, skal videoen findes frem på en af de mange millioner servere.

Det tager kun et splitsekund - så længe systemet virker.

Du er nemlig ikke den eneste, der klikker rundt på YouTube eller Facebook. Du kan derfor komme til at stå i en virtuel kø ved computerservere.

Det kan gøre, at hjemmesiden loader langsomt eller fejler i at loade.

- I dag fungerer det ligesom, hvis alle står ved den samme kasse i et overfyldt supermarked, selvom der er andre kasser åbne, siger Mikkel Thorup.

Hvis du lander på en overfyldt server, bliver du sendt videre til en ny server. I dag kan du godt blive sendt rundt mange gange før, du lander det rigtige sted.

- Men med algoritmen, bliver brugerne fordelt ligeligt ud på serverne. Hvis vi bliver i supermarkedet, betyder det, at alle kasser er åbne, og kunderne bliver fordelt ud, så der er lige mange kunder ved hver kasse, siger han.

Datacentre sluger strøm

Det har tidligere været debatteret i medierne, hvordan nye datacentre i Danmark, vil koste i strømforbrug - og hvordan man kan gøre det grønnere.

Her kan den nye algoritme hjælpe til hos hjemmesiderne.

Den nye algoritme kan spare på ressourcerne, fordi det kræver mindre energi, desto færre gange, du bliver sendt rundt mellem computerserverne.

- Det hele bliver mere effektivt, og der bliver ikke brugt lige så meget energi, fordi du hurtigere lander det rigtige sted, siger Mikkel Thorup.

Det er ikke noget, der på nogen måde kan påvirke din elregning, men på verdensplan kan det spare strøm.

Det lader til at være nødvendigt, når det kommer til computerservere, der står rundt omkring på store datacentre.

Datacentre har nemlig et stort elforbrug. Klimarådet anslår i 2019, at ét stort datacenter bruger lige så meget strøm som op til fire procent af Danmarks samlede elforbrug.

Ifølge Klimarådet er det forventet, at forbruget kun bliver større de kommende år.

Facebook
Twitter