Ny EU-aftale: Nu kan du se din yndlingsserie på ferien

En ny forordning, der træder i kraft i dag, sikrer bedre adgang til onlinetjenester, når man rejser i EU.

Skal du på ferie i et EU-land til sommer kan du trygt tage din computer med og bruge dine foretrukne onlineindholdtjenester. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Det er slut med at få sig en slem skuffelse, når du for eksempel rejser til Italien på ferie og regner med at kunne se HBO Nordic, men bliver mødt med beskeden om, at du kun har rettigheder til at se din yndlingsserie i Norden.

I dag træder nemlig en ny EU-forordning i kraft. Den betyder, at europæere, der køber eller abonnerer på film, sportsudsendelser, musik, e-bøger og spil i deres hjemland, kan få adgang til dette indhold, når de befinder sig i andre EU-lande.

- Hvis du f.eks. bruger Netflix, vil du have adgang til det samme udvalg (eller katalog) hvor som helst i EU, hvis du midlertidigt opholder dig i udlandet, præcis som hvis du var hjemme, skriver EU-kommissionen på sin hjemmeside.

Indre digitalt marked

Indtil i dag har det ikke været muligt at bruge mange onlinetjenester i udlandet, fordi rettighederne til blandt andet transmission af indhold ofte er omfattet af licenser inden for bestemte grænser.

Udbyderne af onlinetjenester har kunnet vælge kun at betjene bestemte markeder.

Men ikke længere. Fremover kan de ikke begrænse udvalget af for eksempel musik, film eller TV-serier, der er tilgængelige, når man rejser til en anden medlemsstat.

De nye EU-regler er et led i strategien om at skabe et ægte indre marked for digitalt indhold og digitale tjenester i EU.

- Sammen med afskaffelsen af roamingtakster er dette et stort fremskridt med hensyn til at skabe et digitalt indre marked, der gavner alle, lød det i en pressemeddelelse fra det maltesiske formandskab, da EU vedtog forordningen tilbage i sommeren 2017.

FacebookTwitter