Ny Instagram-funktion kopierer TikTok: 'Det er næsten småpinligt'

Det er ikke tilfældigt, at Instagram introducerer sin nye funktion nu, vurderer ekspert.

Instagrams nye funktion 'Reels' blev først testet i Brasilien i 2018. Nu er den blevet rullet ud i 50 forskellige lande - heriblandt Danmark. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Er du én af Instagrams millioner af brugere, har du det seneste døgns tid måske opdaget en ny funktion.

Og måske har du tænkt, at funktionen minder meget om noget, du har set før.

Med den nye funktion 'Reels' kan Instagrams brugere nu dele korte videoklip med musik og forskellige effekter.

Det er præcis det, som har gjort den kinesiske app TikTok til en af de allermest populære på verdensplan.

Den seneste tid har TikTok været meget omtalt i medierne. Blandt andet har den amerikanske præsident, Donald Trump, sagt, at han vil forbyde appen.

- Der har gået rygter om, at 'Reels' var på vej i et stykke tid nu. Men lige nu er der en åbning i markedet, og det er nok derfor, at Instagram ruller den nye funktion ud nu, fortæller DR's techkorrespondent, Henrik Moltke.

'Morsomt og småpinligt'

Ifølge Henrik Moltke er det ret åbenlyst, at Instagram har kopieret TikTok og forsøger at hive brugerne over på deres egen platform.

Instagram blev i 2012 opkøbt af Facebook.

For nyligt måtte Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, stå skoleret foran den amerikanske Kongres, sammen med repræsentanter fra andre tech-giganter.

Her blev han blandt andet spurgt om, hvorvidt Facebook havde kopieret konkurrenter for at udkonkurrere dem.

- Han ville ikke svare direkte på, om de kopierede, men fortalte at de havde overtaget funktioner fra deres konkurenter. Under høringen fik nogle af mine kollegaer fra udenlandske tech-medier beskeder fra Instagram-medarbejdere, som fortalte, at de havde fået besked på at kopiere TikTok, fortæller Henrik Moltke.

- Så det ser omvendt også dårligt ud at udrulle 'Reels' lige nu. Og det er virkelig morsomt og næsten småpinligt, når man ser deres video-introduktion af 'Reels', hvor tydeligt det er, at det er en klon af TikTok.

Forbud i Indien

Selvom TikTok har mange brugere i USA, er det måske i højere grad udviklingen i et andet land, som har fået Instagram til at handle netop nu.

- Jeg vurderer også, at det er på grund af det, der foregår i Indien, hvor TikTok blev forbudt for kort tid siden. I Indien havde Instagram en af sine største brugerbaser med over 120 millioner brugere, siger Henrik Moltke og fortsætter:

- Facebook har været meget aggressiv på det indiske marked og investeret i en masse infastruktur. Det er et sted, hvor de har mulighed for at vokse.

Udviklingen i USA, Indien og resten af verden, hvor TikTok også har været genstand for meget kritik, gør, at der måske er nogle brugere derude, som Instagram kan fange.

- Det virker som om, man siger til brugerne 'Slet TikTok og brug Instagram i stedet', forklarer Henrik Moltke.

Flere brugere og større indflydelse

Instagram har tidligere kopieret konkurrenter mere eller mindre åbenlyst.

Det skete blandt andet i 2016, hvor de introducerede 'Stories', hvor brugere kan dele billeder eller korte videoklip, som forsvinder efter 24 timer.

Det var den funktion, som videoappen Snapchat indtil da havde tiltrukket masser af brugere med.

- Nu har de også integreret 'Reels' i appen ligesom de gjorde med 'Stories'. På den måde prøver de at udbygge Instagrams indflydelse og brugerbase, forklarer Henrik Moltke.

Det er tydeligt hvad der foregår

Det lykkedes Instagram at kapre en stor del af Snapchats brugere. Og måske vil det samme ske over tid med den nyeste funktion.

- Men det er så tydeligt, hvad der foregår lige nu. Så jeg tror måske, at nogle TikTok-brugere bliver mere stålsatte og bliver, hvor de er. Mens andre allerede er i gang med at overveje, om 'Reels' virkelig er en bedre og sikrere løsning for dem, siger Henrik Moltke.

Ifølge tech-korrespondenten er det dog ikke svært at forstå, hvorfor Instagram gerne vil have fat i nogle af TikToks mange brugere.

- Noget af det spændende med TikTok er det nye formsprog. Det er en helt ny og kreativ måde at bruge video og udtrykke sig på, siger han.

- Det kommer fra en helt anden kulturkreds - den asiatiske pop-kultur- som jeg personligt synes er forfriskende efter så mange år med Silicon Valleys dominans.