Ny kinesisk rumstation er et 17 meter langt himmelsk palads

Kina har afsløret en model af den rumstation, som efter planen skal være i kredsløb om Jorden i 2022.

Når den internationale rumstation ISS går på pension i 2024, vil Kina være den eneste nation med en bemandet rumstation. Den hedder Tiangong, og skal opsendes i 2022. (Foto: ALEKSANDAR PLAVEVSKI © Scanpix)

Der bliver ikke meget plads til de tre astronauter, der skal bo og arbejde på Kinas nye rumstation.

Den bliver cirka 17 meter lang. Det svarer så nogenlunde til længden på de største busser, der må køre i Danmark. Til sammenligning fylder den internationale rumstation ISS omkring to fodboldbaner - hvis man tæller solfangerne med.

Landet har netop løftet sløret for, hvordan deres nyeste rumstation kommer til at se ud, når den efter planen er sat i kredsløb og alle moduler er installeret i 2022.

Det skete på Airshow China, hvor den statsejede virksomhed CASC, der er hovedleverandør til det kinesiske rumfartsprogram, afslørede en én til én model af rumstationens største modul.

En lille kineser på 60 ton

Det er det modul, som astronauterne - eller taikonauter, som de kaldes på kinesisk - skal bo og arbejde i. Derudover kommer der to andre moduler med laboratorier, samt store paneler udstyret med solceller.

Vægten bliver på cirka 60 ton. Og dermed er der langt op til de cirka 419 ton, som den internationale rumstation ISS vejer.

Men det første komponent til ISS blev også sendt op helt tilbage i 1998, og siden er der kommet adskillige knopskud til.

ISS, der er et samarbejde mellem Canada, Europa, Japan, Rusland og USA, forventes at være operationel til i hvert faldt 2024. Hvis ikke det forlænges, vil kineserne være de eneste, som har en permanent bemandet rumstation i kredsløb om Jorden.

Kineserne har også lagt op til et internationalt samarbejde om forskningsprojekter fra andre lande, organisationer, virksomheder og universiteter.

Det europæiske rumfartsagentur ESA har også sendt astronauter på træningsture til Kina, så europæere eventuelt vil kunne sendes op til stationen.

Paladset i himmelen

Den kinesiske rumstation hedder Tiangong, som kan oversættes til det Himmelske Palads. Samme navn havde landets første test-rumstation, der blev sendt op i 2011.

Den blev taget ud af brug, men kineserne mistede kontrollen med den i 2016, og i april 2018 tumlede den ukontrolleret mod Jorden, hvor den brændte op i atmosfæren.

Tiangong-2 blev opsendt i 2016, og den er i øjeblikket ubemandet, men er en del af den rumstation, der skal stå færdig i 2022. Kineserne forventer, at den skal være operationel i ti år.

Kina har de seneste år brugt milliarder af kroner på sit rumprogram. Og kineserne har et mål om at lande på Månen indenfor 15-20 år.

Facebook
Twitter