Ny robot udfører parkour: En stor præstation og et spring ind i fremtiden

Boston Dynamics har netop lagt en video ud af deres menneskelignende robot, der laver parkour.

Robotten Atlas laver parkour - og det med en ganske flot elegance. (Foto: Line Bak Julsgaard DR Viden)

Atlas er navnet på en menneskelignende robot fra virksomheden Boston Dynamics.

De har netop lanceret, at de har fået robotten til at udføre en simpel form for parkour.

Parkour er en sportsgren, der kræver et højt atletisk niveau for at kunne udføre. I parkour skal mennesket – eller i dette tilfælde robotten - bevæge sig fra A til B, hvor byens miljø udgør forhindringer på vejen.

Huse, skure eller plankeværker bliver altså til forhindringsbanen, og den skal passeres med højt tempo.

- Vi mennesker og dyr render rundt på vores ben, men det er bestemt ikke nemt, at få en robot til at gøre tilsvarende. Så det er en stor præstation at få robotten til at kunne bevæge sig rundt i et miljø, som Boston Dynamics har gjort med Atlas, siger lektor i robotteknologi hos Syddansk Universitet, Jørgen Christian Larsen.

Programmeret elegance

Robotten løber, mens den hopper over en træstamme og derefter nogle forskudte niveauer bygget i et laboratorie.

- Men der er forskel på at få en robot til at hoppe rundt på nogle kasser og på at få robotten til at gøre det af sig selv. Langt hen ad vejen er robotten forprogrammeret til, hvordan den skal hoppe på kasserne.

Selvom det ikke er helt åbenlyst, hvad vi skal bruge robotter med parkour-egenskaber til, så er der alligevel en idé i at lære robotter, hvordan de skal navigere under forskellige forhold, mener roboteksperten, Jørgen Christian Larsen.

- Hvis vi skal have en robot til at lave kaffe i vores eget køkken, er det en fordel, at den kan bevæge sig rundt i hjemmet. Før robotterne kan blive vores hjælpere, er vi nødt til at lære dem at tilpasse sig de miljøer, vi mennesker færdes i, siger han.

At dømme ud fra hans atletiske egenskaber, er Atlas altså godt på vej til at blive en god hjælper. For allerede i 2017 lavede robotten en saltomortale - og nu kan han altså også parkour.

Men selvom robotteknologien gør nogle hastige fremskridt, så er der ingen grund til at tro, at verden i morgen bliver overtaget af robotter.

- Robotten har naturligvis ikke bevidsthed, men den er programmeret til at gøre det, den gør, siger Jørgen Christian Larsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk