Nyt computerprogram kan forudsige om Hollywood-skuespillere får succes eller ej

Har en skuespiller ikke fået succes tidligt i karrieren, kommer det nok aldrig til at ske.

Dwayne "The Rock" Johnson er en af de skuespillere, der virkelig har fået succes igennem en lang periode. Noget algoritmen sandsynligvis ville kunne forudse. REUTERS/Andrew Kelly (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

Skuespil-faget er en af de brancher i USA med den allerhøjeste arbejdsløshed. Omkring 90 procent går ledige og venter på den næste film eller tv-serie-rolle.

Og for nogen kommer det store gennembrud aldrig.

Får du ikke et såkaldt “gyldent år” - et år, hvor de helt rigtige roller bare vælter ind - er der større sandsynlighed for, at du som skuespiller ender som en døgnflue.

Det viser et stort forskningsprojekt, som forskere fra Queen Mary Universitetet i London, lige har udgivet tidsskriftet Nature Communications.

Ved at analysere 2,4 millioner skuespilleres karriereforløb, er det lykkedes forskerne at finde fællestræk for dem, der får lange og succesfulde liv i rampelyset, og dem der hurtigt forsvinder i glemslen.

Og det viste sig, at de skuespillere, der har haft et godt år - det såkaldte gyldne år - tidligt i deres karriere, havde større sandsynlighed for at få en lang karriere på toppen.

Ud fra den viden har forskerne så programmeret en algoritme, der kan kigge på nutidige skuespilleres karrierer og forudse, om de styrer mod stjernerne eller glemslens tåger.

Forskerne har støvsuget IMDB for data

Takket være den store filmdatabase på nettet www.imdb.com har forskerne kunnet trække store mængder data ud, som de har brugt til at programmere og fodre deres algoritme med.

De har kigget på skuespillere helt tilbage til filmmediets fødsel i 1888 og så frem til 2016. Ved hver skuespiller har de registreret, hvor mange roller de havde per år, om der var år, hvor de ikke havde nogen krediteringer på IMDB, og hvilket år, de havde deres allersidste rolle.

På den måde kunne forskerne sammenligne skuespillernes karrierer med hinanden, og det synliggjorde en række mønstre.

Heriblandt at mændene generelt havde det lettere end kvinderne.

Mandlige skuespillere har det lettere

Det er dog de færreste skuespillere, der rent faktisk får en lang karriere. Næsten 70 procent af de mere end to millioner skuespillere, forskerne kiggede på, endte med at have en karriere på under et år.

De skuespillere, der klarer skærene og ender med at få længere karrierer, har dog stadig et arbejdsliv præget af henholdsvis travle og sløve perioder; såkaldte varme og kolde stimer.

Og de kolde stimer rammer de kvindelige skuespillere hårdere.

De kvinder, der ikke er “one-hit-wonders”, får generelt kortere karrierer end deres mandlige modstykker. Og sandsynligheden for, at en kvinde kommer tilbage efter en kold stime, er markant lavere.

Kigger man på film- og serielandskabet er det måske ikke så overraskende, da det længe har været kendt, at der er langt flere roller til midaldrende mænd end kvinder.

Algoritmen rammer næsten altid plet

I den store mængde af data opdagede forskerne også et par andre spøjse mønstre.

De kunne nemlig se, at en skuespiller, der var på vej mod en varm stime, gennemsnitligt havde flere roller i perioden lige op til. Og på samme måde var der et markant fald i antallet af roller efter den varme stime.

Med fundet af de mønstre fik forskerne en idé. Måske kunne de bygge en algoritme, der kunne forudse, om en skuespiller var på vej mod en varm stime eller om karrieren var ved at fise ud.

Det lykkedes for forskerne. Deres algoritme gætter rigtigt hele 85 procent af tiden - og faktisk tror forskerne, ifølge det amerikanske medie Discover, at de kan finpudse den, så den gætter rigtigt endnu oftere.

Forskerne har dog af moralske årsager ikke haft lyst til at frigøre algoritmen, så folk kan bruge den på aktive skuespillere.

Det kunne jo gå ind og påvirke deres karrierer og dermed ødelægge algoritmen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk