Nyt dna-våben fører amerikansk politi til seriemorder og voldtægtsforbrydere

En seriemorder og flere drabs- og voldtægtsmænd er blevet fældet af årtier gamle dna-beviser.

I april blev Joseph James DeAngelo arresteret. Den tidligere politibetjent er mistænkt for op mod 12 mord, 45 voldtægter og mere end 100 indbrud i årene 1974-1986. (Foto: Fred Greaves © Scanpix)

Det er søndag d. 4. maj 1986. 18-årige Janelle Cruz er alene hjemme i familiens hus på Encina nummer 13 i byen Irvine, Californien.

Hendes mor og stedfar er på ferie i Mexico, og om aftenen inviterer Janelle en kollega fra det pizzeria, hvor hun arbejder, på besøg.

De to sidder på Janelles seng, da de hører lyde udenfor vinduet. Der er ingenting at se. Senere hører de en lyd igen. Er der nogen i garagen?

De slår det hen, og lidt i elleve forlader vennen Janelle.

Næste eftermiddag lukker en ejendomsmægler sig ind. Han skal vise en interesseret køber rundt i den charmerende etplansvilla på den lukkede vej i det rolige kvarter.

Et forfærdeligt syn møder ham, da han åbner døren til Janelles værelse. På sengen ligger hendes livløse krop. Hoved og hals er indsmurt i blod og dækket af et tæppe. Hendes bh er trukket ned til hoften.

Da politiet ankommer, ved de det ikke endnu. Men voldtægten og mordet på Janelle Cruz skal vise sig at blive sidste gang seriemorderen kendt som “Golden State Killer” - også kaldet “Original Night Stalker” - slår til.

Gennembruddet kommer efter 40 år

Vi spoler tiden frem til april 2018, hvor politiet i Sacramento offentliggør det gennembrud, som rigtig mange familier har ventet på.

En mand er anholdt, og politiet er sikre på, at han er Golden State Killer.

Efter mere end 40 års efterforskning låses håndjernene om leddene på en 72-årig tidligere politibetjent ved navn Joseph DeAngelo, som er mistænkt for op mod 12 mord, 45 voldtægter og mere end 100 indbrud begået i årene fra 1974 og frem til mordet på Janelle Cruz i 1986.

Da Joseph DeAngelo efterlader Janelle Cruz’ lig, efterlader han også et dna-aftryk.

10 år senere - i slut 90'erne - er teknologien moden til, at politiet kan lave en dna-profil på baggrund af de efterladte spor. De finder ud af, at profilen matcher dnafundet på to andre gerningssteder. Men gerningsmanden er ikke registreret i politiets databaser.

Dna-spor matcher tip-tip-tip oldeforælder

Derfor skal der gå endnu 20 år, før en politimand,som har jagtet Golden State Killer i mere end to årtier, leder efterforskningen ind på det afgørende spor.

På de 20 år er DNA-profilering gået fra at være en kompleks, professionel analyse-teknologi til at blive noget, som alle med 500-1000 kroner på lommen kan få lavet ved en privat virksomhed

Og det har rigtig mange - især amerikanere - benyttet sig af. På den privatejede slægsforskningshjemmeside, GEDmatch, har næsten en million mennesker uploadet sin DNA-profil i håb om at finde fjerne slægtninge og blive klogere på, hvor de stammer fra.

Væbnet med Golden State Killers dna-profil i hånden, opretter politimanden Paul Holes en falsk profil på GEDMatch, hvor han skriver under på en tro og love-erklæring om at have den juridiske ret til profilen.

Søgningen giver pote. Golden State Killers dna-profil har genetisk ligheder med det, politiet betegner som en “fourth cousin”. Altså en slægtning som Golden State killer deler tip-tip-tip oldeforældre med, og som formentlig har levet i starten af 1800-tallet.

Det tager da også politiet flere måneder at snævre stamtræet ind til en sandsynlig gerningsmand.

Da politiet først fatter mistanke til Joseph DeAngelo, indsamler de DNA-prøver fra ting, han har kasseret. De kan eksempelvis være spytprøver fra sodavandsdåser, brugte plastre eller andet, hvor der kan findes blod, spyt, sæd, hår eller hud.

Hans dna-profil er identisk med dem, som er fundet på i hvert fald tre af Golden State Killers ofre.

- Der er tale om en kombination af et spektakulært match og virkelig hårdt arbejde af efterforskerne, siger Bo Thisted Simonsen, afdelingsleder på Retsgenetisk Afdeling på Retsmedicinsk Institut, Københavns Universitet.

Politiet ved Joseph DeAngelos hjem i byen Citrus Heights, Californien, ikke langt fra Sacramento, hvor mange af Golden State Killers forbrydelser blev begået. (Foto: Fred Greaves © Scanpix)

Dna-beviser fælder flere mordere

DNA-analyser af den type, der her er tale om, har ifølge Bo Thisted Simonsen nogle andre og langt flere målepunkter end en traditionel retsanalyse. Og det er formentlig derfor, at det været muligt for de amerikanske efterforskere at finde frem til en (eller måske endda flere) slægtning(e) så langt ude i leddene.

Med de private dna-profilers indtog har politiet i USA altså fået helt nye muligheder for at fange kriminelle. Hvorvidt det er etisk og juridisk forsvarligt, er op til myndigheder og domstole at afgøre, men politiet hviler ikke på laurbærrene.

I sidste uge beskrev New York Times, hvordan politiet har brugt samme metode i fem andre sager. Blandt andet til at arrestere en DJ i Pennsylvania og en sygeplejer i Washington.

Den ene mistænkt for seksuelt overgreb og mord på en 25-årig skolelærer i 1992, og den anden for voldtægt og mord på en 12-årig pige i 1986.

Facebook
Twitter