Nyt hospital: Borgere skal være levende laboratorium

Fremtidens hospital skal udvikles sammen med patienter og deres data

Nyt Hospital Nordsjælland, skal stå færdigt i 2022, men Nordic Health Lab-delen har premiere allerede senere i år. (© Herzog & de Meuron - Vilhelm Lauritzen Arkitekter)

Ambulancen er på vej gennem det Nordsjællandske landskab med fuld udrykning. Få minutter forinden er du faldet om på stuegulvet, med en stærk smerte i brystet, og nu ligger du bag i ambulancen, på vej til hospitalet.

Allerede inden ambulancen ankommer til hospitalet, ved læger og sygeplejersker at du kommer og kender detaljer om hvem du er, og om din sygdomshistorik. På den måde kan de give dig den bedste behandling, og du kan føle dig i trygge hænder.

Ovenstående kan blive et resultat af projektet Nordic Health Lab, som er et såkaldt living lab - et levende laboratorium.

Formålet med projektet er, at hospitaler, private virksomheder og iværksættere, skal samarbejde om at lave nye tiltag, som kan forbedre vores sundhedsvæsen.

Nordic Health Lab er en del af Nyt Hospital Nordsjælland, et kommende hospital der skal stå klar i 2022. Men lab-delen skydes i gang allerede denne sommer og her spiller de danske borgere en afgørende rolle.

Et borgerdrevet laboratorium

Hospitalet og Hillerød Kommune hvor hospitalet skal ligge, leverer testfaciliteter som udvalgte virksomheder kan bruge i udviklingen af de nye løsninger.

Indbyggerne i Hillerød Kommune er det sidste element, der skal gøre Nordic Health Lab til en succes. De er nemlig nøglen til at skabe så virkelige rammer som muligt, som løsningerne kan blive udviklet i.

- Et living lab er et stykke af virkeligheden, hvor man introducerer forskellige løsninger, for at se hvordan det fungerer i real life, som man kalder det, fortæller projektdirektør for Nyt Hospital Nordsjælland, Henrik Schødts, til DR.

På den måde kan hospitalet og virksomhederne følge de personer der deltager i Nordic Health Lab både før, under og efter en eventuel sygdom, og det vil gøre det lettere at stille en diagnose og finde den rigtige behandling.

Samarbejdet mellem borgere, virksomheder og hospital betyder, at udviklerne af de nye løsninger skal med helt inden for, både på hospitalet, i plejecentre og hos borgerne.

Det er dog ikke ensbetydende med, at app-udviklere vil flokkes om syge borgere, som allerede befinder sig i en presset situation. Henrik Schødts forsikrer, at der ikke vil blive iværksat nogle former for test eller eksperimenter, som udsætter patienter eller andre borgere for stress.

Dine informationer når hospitalet før du gør

Hvordan de nye sundhedsløsninger kommer til at se ud, er endnu uvist, men et tænkt eksempel kunne have at gøre med akut sygdom og ankomsten til hospitalet.

- Hvis man er akut syg, så løber der en besked i forvejen om, at den syge er på vej. Så når de ankommer til hospitalet foregår det smidigt og hurtigt som overhovedet muligt, og tilpasset de udfordringer den enkelte kan have, fortæller Henrik Schødts.

Beskeden kan ifølge Schødts både relatere til den behandling den syge skal have, men kan også være andre informationer, der gør at den modtagende læge eller sygeplejerske kender detaljer om den person der ankommer.

Personlige data er nøgle til bedre behandling

Data om os vil spille en afgørende rolle i mange af de løsninger der udvikles i fremtiden. De data kan for eksempel komme fra pacemakere, som overvåger vores hjerterytme eller sensorer der tæller hvor mange skridt vi tager.

Men netop håndteringen af vores personlige data er et område, der for tiden debatteres heftigt, både internationalt og her i Danmark.

Herhjemme er det især det kommende dna-center Nationalt Genom Center, der diskuteres, og internationalt er skandalen omkring Facebooks dårlige håndtering af vores data stadig i klar erindring.

Ifølge Henrik Schødts er det helt afgørende, at datasikkerheden omkring de personlige data er i orden, men han mener ikke at det bliver et problem at vinde danskernes tillid og få adgang til deres data.

- [Vi er] ret overbevist om, at mange borgere og patienter vil kunne se værdien i at stille deres sundhedsdata til rådighed anonymt, og bidrage til at udvikle nogle løsninger, der ikke alene kommer dem selv eller deres kære til gavn, men også vil kunne bidrage til at fremme et sundere liv for andre mennesker, fortæller han til DR.

- Det at værne om den tillid vi har i Danmark, også i forhold til data, er helt central for det arbejde, der skal ske.

Facebook
Twitter