Ok, Google: Giv mig 5 gode grunde til, hvorfor jeg skal snakke med dig

Digitale assistenter virker måske som en dum gimmick, men de kan faktisk være ganske hjælpsomme. Se her hvordan.

Google Assistent er nu i Danmark, så sammen med Apples Siri er der nu to af slagsen, der forstår og taler dansk

Med lanceringen af Google Assistant er der nu to digitale assistenter, der forstår og taler dansk. Den anden er Apples Siri.

Men hvorfor skal det til at være moderne at tale med sin computer i stedet for bare at trykke på skærmen eller et tastatur? Det giver vi fem bud på her:

Der, hvor en digital assistent for alvor kommer til sin ret, er typisk til de helt korte interaktioner, du hele tiden har med din telefon, tablet eller computer.

Et godt eksempel er, hvor let du kan holde styr på din daglige indkøbsliste. Har du eller din familie en digital indkøbsseddel, kan du med stemmen opdatere listen i det øjeblik, du kommer i tanke om en ting, du mangler.

Når du tager den sidste køkkenrulle, siger du blot: “OK Google eller Hej Siri: Tilføj køkkenrulle til indkøbslisten”, og så er din indkøbsseddel opdateret. Det tager i omegnen af to sekunder, og så bliver det gjort, lige mens du husker det.

På samme måde kan du let oprette andre påmindelser til dig selv eller tilføje kalenderaftaler uden først at skulle finde den rette app og manuelt indtaste det, telefonen skal huske for dig.

Udfordring: Det er bare super irriterende, hvis assistenten ikke forstår dig i første hug. Og så ser det ikke så godt ud på indkøbssedlen, når assistenten hører en smule forkert, og der står Morten Salt i stedet for Maldon Salt.

En af de ting, som computere - og derfor også digitale assistenter - er rigtig gode til, er rutiner. Langt de fleste af os gør de præcis samme ting hver morgen, og her kan assistenten hjælpe.

Med Google Assistant (og snart også med Siri) kan du designe dine egne morgenrutiner, som fx kunne lyde således: “OK Google: Godmorgen”.

Herefter vil assistenten sige godmorgen fortælle dig, hvad klokken er, hvordan vejret bliver, hvilke aftaler du har i kalenderen i løbet af dagen og om trafikken til arbejde er tung. Snart kan den også starte dine foretrukne nyhedsudsendelse og tænde lyset i dit hjem, hvis du har internetforbundne pærer.

Det kan også være en ‘kør hjem fra arbejde-rutine’, hvor du sender en besked til din bedre halvdel og starter din yndlings-podcast, mens kort-appen viser den hurtigste rute hjem.

Du bestemmer selv, hvilke elementer der skal være med i dine rutiner.

Udfordring: Hvis du deler soveværelse med en anden, kan det være rimelig irriterende, at han eller hun skal vækkes af dine kalenderaftaler.

Et sted, hvor ALLE bør holde snitterne fra mobilen, er når de kører bil.

Men der er stadig alt for mange, der sidder og roder rundt med telefonen, fordi de bare ikke kan vente med at læse beskeder eller mails til, turen er slut. Også her kan assistenten være behjælpelig. Fx til at sende beskeder, foretage telefonopkald eller styre musikken.

Apples Siri kan desuden læse dine beskeder op, så har du en iPhone, er der ikke længere nogen dårlige undskyldninger for, hvorfor du kører bil og kigger på din telefon samtidig. Det samme gælder for cyklister, selvom vinden her kan være et problem

Udfordring: Assistenter er ikke perfekte, og det kan være top-frustrerende, hvis man har sendt en besked, hvor der ikke står det, man har sagt.

Selvom digitale assistenter kan være behjælpelige med at styre vores digitale liv, så kan de i særdeleshed hjælpe folk, der af den eller anden grund har svært ved at bruge en traditionel telefon eller computer.

Det kan fx være ældre personer, der ikke ser så godt eller ryster på hænderne, og derfor har svært ved at ramme tastaturet.

Her er det nemt at få øje på fordelene ved at kunne tale med sine computere. Fx “Hej Siri: Ring til min søn” eller “OK Google: Send besked til Morten: Fjernbetjeningen virker ikke, vil du ringe til mig, når du kommer hjem”.

Er man kommet med på podcast-vognen, kan man også bruge assistenten til at afspille sit favoritprogram uden at skulle rode med apps, telefoner eller iPads. “Spil DanskerBingo” er nok til at starte nyeste afsnit af P3-programmet.

Børn, der ikke har lært at stave, skrive eller læse endnu, kan naturligvis også få gavn af at kunne tale med assistenten, selvom der her naturligvis kan være tungtvejende grunde til, hvorfor forældre ikke bare skal slippe guldklumperne løs med en digital assistent og fri adgang til internettet.

Udfordring: Det er socialt akavet at komme i gang med at tale med sin computer. Særligt hvis der er andre til stede.

I takt med at de digitale assistenters evner vokser, ser vi allerede nu, hvordan den næste generation af computere kommer til at tage sig ud.

Der er tale om computere, som er designet til at blive betjent med stemmen - det der populært kaldes smarthøjtalere og nu også smart displays (smarte skærme).

Salget er eksploderet i USA, og mon ikke det blot er et spørgsmål om tid, før det gør det samme i andre lande. Vil du være med på moden, er der ingen vej uden om at komme i gang med at tale med dine devices.

De nye samtalende computere er naturligvis koblet direkte til skyen, hvor de forbinder til alle dine apps og services, så fx de kalenderaftaler, du opretter, bliver vist på din telefon. Eller du kan styre Spotify, selvom appen ikke er installeret på din højtaler. Lidt længere ude i fremtiden kan du også bestille en taxa alene ved at bede din digitale assistent ordne det for dig.

Computerne er selvfølgelig også super velegnede til at styre dine internetforbundne elpærer, termostater og andre ting i dit smarte hjem.

Vil du være firstmover, så kan du jo lige så godt kaste dig ud i det og vænne dig til at have en samtale med din computer og bruge din stemme i stedet for fingre, mus og tastatur.

Udfordring: Som teknologisk firstmover følger der altid frustrationer med, fordi tingene i starten fejler. Du risikerer både at blive frustreret og komme til at ligne en klovn i dit eget hjem.