Opdateret: Det fremgik af et citat, at Google Plus var blevet hacket, men det er ikke korrekt. Der var derimod tale om et sikkerhedsbrud.
Google har som det første firma lanceret en smarthøjtaler i Danmark, som forstår og taler dansk.
Hermed får danskerne for første gang mulighed for at stifte bekendtskab med en ny type computer, som via stemmestyring kan klare en del af hverdagens korte digitale interaktioner.
Via indbyggede mikrofoner og Googles digitale assistent kan Google Home-højtaleren oplyse, hvordan vejret bliver eller hjælpe dig med at oprette kalenderaftaler og styre musik, tv og radio i hjemmet.
Men inden du farer ud og køber en af de smarte højtalere - eller giver den i julegave - bør du sætte dig ind i, hvad der rent faktisk foregår bag overfladen på den venligt udseende lille højtaler, siger seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, Anette Høyrup til DR Viden.
Selvom Tænk endnu ikke har haft mulighed for at teste Google Home, så er Anette Høyrup særligt bekymret for den indbyggede mikrofon, som konstant står og lytter efter, om nogen i hjemmet siger en af de to sætninger “OK, Google” eller “Hey, Google”, som aktiverer mikrofonen og åbner sluserne til Googles servere.
- Smarthøjtalere skal nok blive det nye sort, og mange forbrugere vil sikkert synes, det er super smart og nemt. Men det, man skal vurdere, er, om man vil betale prisen, som er en slags 24/7 overvågning. Det kan være super nemt, men prisen er, at du inviterer Google indenfor i dit hjem, siger hun.
Problematisk at dine data samkøres
Annette Høyrups bekymring stopper dog ikke her. Googles mulighed for at samkøre data om den enkelte bruger, ser hun som problematisk. Særligt er Tænks seniorjurist skeptisk overfor, at man ikke kan bruge Google Home anonymt, men er tvunget til at logge ind.
- Den her Google-højtaler har samtidig adgang til din lokation, din email, din kalender, din telefon og alt hvad du gør. Det er den pris, du betaler, for at Google bliver personlig, og derfor må den enkelte gøre op med sig selv, om de vil have den her personlige assistent. Nogle vil synes det er smart, og andre vil synes, at prisen er for høj, siger hun.
Hos IT-Politisk Forening er formand Jesper Lund endnu mere klar i mælet:
- Det, du basalt set sætter op, er en lytteposition i dit hjem, som potentielt kan optage alt, der bliver sagt. At nogen har lyst til at gøre det, stiller jeg mig ret uforstående overfor. Hvis folk ved, hvad de køber, må de selv om det. Men for mig indebærer det langt flere ulemper end fordele, siger han.
Google: Du bestemmer selv
Hos Google Danmark vil firmaets danske kommunikationschef, Jesper Vangkilde, gerne afdramatisere, hvad firmaet bruger data til.
- Når du taler med med Google Home, bruger vi først og fremmest samtalerne til at lære dig bedre at kende, så Google Home kan servicere dig bedre, efterhånden som tiden går.
- Vi bruger også data fra nogle søgninger til at vise annoncer, så de bliver mere relevante for dig. Det er også den måde, hvorpå vi kan levere en gratis service til milliarder af mennesker, siger han til DR.
Nem at betjene for ældre
En af de målgrupper, som potentielt kan få stor gavn af stemmestyring, er ældre mennesker, der har svært ved at betjene en computer eller en telefon, og som vil kunne få gavn af den simple styring af højtaleren.
- Der er ingen tvivl om, at det i udgangspunktet er en smart tjeneste, der kan gøre livet nemmere. Det, der er problemet, er, at vi tager et helt nyt skridt ift. at lukker de her dimser ind i vores private hjem, hvor de optager samtaler. Så det er en helt ny form for dataindsamling. Nu har vi en dims, vi ikke helt kan gennemskue, hvornår optager eller ej, siger Anette Høyrup.
Jesper Lund er helt på linje:
- Du har ikke nogen kontrol over, hvad der rent faktisk bliver optaget. Du kan komme til at aktivere højtaleren, uden du ved det, og du ved basalt ikke, hvornår der bliver optaget, og hvad optagelserne bliver brugt til, siger Jesper Lund.
Et eksempel på dette skete rent faktisk under telefoninterviewet med Anette Høyrup, da hun i en sætning sagde “Hey Google” og på den måde uforvarende aktiverede den Google Home-højtaler, DR har brugt til test, som altså gik i gang med at optage samtalen.
Der har også været flere eksempler på, at både Amazon og Googles smarthøjtalere har foretaget optagelser, uden ejeren har været klar over, det foregik.
Google: Brugeren har kontrol
Hos Google kender man naturligvis til de sager, der har været offentligt kendt, men afviser, at der skulle være tale om et større problem.
- Google Home lytter kun med, når den får kommandoen “Ok Google” eller “Hey Google”. Folk skal nok vænne sig til at have sådan en højtaler i hjemmet, men hvis man ikke er komfortabel med, at der er en mikrofon, der optager ens forespørgsler - det er den næsten nødt til for at kunne svare - skal man måske lade være med at købe lige netop en Google Home, siger Jesper Vangkilde.
Ifølge Googles danske kommunikationschef har brugeren fuld kontrol over sine egne data. Han henviser til, at man altid kan logge ind på siden “Min Aktivitet”, og se alle de søgninger, man har foretaget, og alle de stemmeoptagelser Google har gemt på deres servere.
Her kan man slette data, man ikke ønsker Google opbevarer, ligesom man også kan justere, hvilke former for data Google må gemme, og hvilke de ikke må.
- Brugerne er selv i kontrol og styrer selv, hvad de vil dele med Google. Derfor opfordrer vi også alle, der køber en Google Home, til at tage sig tid til at sætte den grundigt op og klart definere, hvor meget data de vil dele, sådan det følger brugerens egne ønsker, siger Jesper Vangkilde.
Han opfordrer samtidig alle Google-brugere til løbende at gå ind på deres konto og tjekke, hvilke data der bliver gemt, og slå det fra man ikke synes, skal være der.
Men det beroliger ikke Anette Høyrup:
- Vi skal have klare korte vilkår, om hvad det er, der foregår, som brugerne kan forstå. Denne her omvendte situation, hvor alt automatisk bliver registreret og logget, medmindre du selv gør noget, mener vi ikke er det bedste udgangspunkt.
Ifølge Jesper Vangkilde er det dog ikke så vanskeligt, som Anette Høyrup gør det til, men medgiver, at Google måske godt kan blive bedre til at forklare brugerne, hvordan de gør:
- Mange tænker måske, at det er uoverkommeligt at indstille, hvilke data de vil dele med Google. Men det er faktisk nemmere, end man tror. Vi kan sikkert blive endnu bedre til at forklare brugerne, hvordan de gør, så de kan bruge Googles tjenester på en måde, som stemmer overens med deres ønsker, siger han.
Sikkerheden bekymrer
Udover Googles mulighed for at øge mængden af personlige data om den enkelte bruger, så fremhæver Anette Høyrup også sikkerheden som et potentielt problem.
- Jeg er usikker på, om det her produkt er sikkert nok. Googles sociale netværk Google Plus har haft et sikkerhedsbrud, og Facebook er lige blevet hacket. Så de store stærke tjenester, vi troede havde fuldstændig styr på sikkerheden, kan også blive hacket, siger hun.
Selvom Google netop har lukket Google Plus, som et resultat af det ovennævnte hack, så er datasikkerheden ifølge Jesper Vangkilde en meget høj prioritet for firmaet - også på Google Home.
- Vi har et ansvar for at passe på brugernes data. Det tager vi meget alvorligt, siger Jesper Vangkilde og understreger, at Google ikke sælger personlige oplysninger.
Men det giver Jesper Lund ikke meget for. Formanden for IT-Politisk Forening mener derimod, at optagelser af samtaler i dit eget hjem potentielt kan bruges mod dig.
- Udover at Google kan bruge optagelserne, risikerer du, at politiet og andre begynde at interessere sig for dem. Du har basalt set sat rumaflytning op i dit eget hjem, siger han.
Din telefon og pc har også mikrofon
Mikrofoner i hjemmet er dog langt fra et nyt fænomen, som bliver introduceret med Google Home eller andre smarthøjtalere.
Fx er der mikrofoner i din telefon, din pc, din iPad og efterhånden også i flere og flere tv. Men Jesper Lund mener ikke, det giver grund til at forholde sig ukritisk til de nye lyttende højtalere.
- Argumentet om, at man har syv lyttepositioner i forvejen, er et dårligt argument for at indføre en ottende. Man skulle hellere interesse sig for, hvordan man kan sikre de syv, så de ikke potentielt kan misbruges, siger han.
Brug for mere gennemsigtighed
Hos Tænk efterspørger Anette Høyrup i det hele taget langt mere klarhed over, hvordan de store teknologifirmaer bruger vores data, som bliver indsamlet fra en lang række af de nye såkaldte Internet of Things-produkter - en betegnelse for internetforbundne produkter som udover højtalere tæller elpærer, videokameraer, dørklokker, alarmsystemer, kaffemaskiner og meget mere.
Også på lovgivnings-niveau er der ifølge Anette Høyrup store mangler, fordi lovgivningen om forbrugernes rettigheder er forældet.
- Internet of Things-produkter er ikke omfattet af det nuværende produktsikkerheds-direktiv, da direktivet ikke omfatter internetforbundne produkter. Forbrugerrettighederne er altså ikke sikret, fordi lovgivningen halter efter, slutter hun.
Salget af smart-højtalere vokser hastigt i USA
Som tidligere nævnt er Google Home-højtalerne de første af sin slags, der kan tale og forstå dansk.
Men vender man blikket mod USA, så er salget af smart-højtalere regulært eksploderet, hvor særligt de små, billige udgaver af Amazons og Googles højtalere var det helt store julegavehit sidste år.
En ny analyse anslår, at op mod 50 procent af alle amerikanere har en smart højtaler ved udgangen af 2018.