Over grænsen: Kina installerer spion-app på turisters smartphones

Ved flere kinesiske grænseovergange gennemrodes telefoner, og SMS-beskeder kopieres.

Flere journalister har oplevet at få installeret spion-app på deres telefon ved grænseovergange til den kinesiske Xianjiang-region. (Foto: © Paula Lavalle, Paula Lavalle (Unsplash))

På flere rejser ind i Xinjiang-regionen er turister blevet bedt om at udlevere deres smartphones. Mens telefonerne var i myndighedernes varetægt, blev der installeret en app, der gennemgik telefonens indhold.

Medierne Süddeutsche Zeitung, Motherboard, The Guardian, The New York Times og den tyske radiokanal NDR har afdækket den hidtil ukendte overvågningspraksis.

En analyse af den installerede app har efterfølgende vist, at information fra telefonen er overført, og telefonerne er blevet scannet for mere end 73.000 specifikke filer.

Den praksis er et eksempel på, hvor langt Kina vil gå med masseovervågning, mener en seniorforsker ved Human Rights Watch.

Optrapning af masseovervågning

Nyheden om den spionerende app kommer i kølvandet på en dokumentarfilm produceret af Vice News, der viser, at det overvejende muslimske, kinesiske mindretal uighurerne, forfølges af det kinesiske styre.

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW) er den nye praksis ved grænsen et eksempel på, at overvågningen af det muslimske mindretal i Kina udvides.

- Appen er endnu et bevis på, hvor gennemgribende overvågningen i Xinjiang er, udtaler HRW-seniorforsker Maya Wang til Motherboard og fortsætter:

- Vi ved allerede, at indbyggere i Xianjiang-regionen, især det tyrkiske muslimske mindretral bliver overvåget på mange måder og døgnet rundt. Det, I har fundet, går et skridt videre: Det er et tegn på, at også udlændinge udsættes for ulovlig masseovervågning, siger hun til webmediet.

Kopierer beskeder og aftaler, og søger efter filer

Indhold, der er relateret til den muslimske religion, er også omdrejningspunktet for de filer, den installerede app søger efter.

Ifølge Motherboard undersøges telefonen både for filer, der har at gøre med ekstremistisk islamisme, men også for helt almindeligt materiale som for eksempel akademiske bøger om islam.

Proceduren er sådan, at grænsebetjente tager telefonen fra den indrejsende og derefter installerer appen uden om officielle app-butikker på Android - en metode kendt som sideloading.

Sideloading er ikke muligt at udføre på iPhones med mindre telefonen decideret hackes. Reporterne så Apple-telefonerne koblet til en maskine ved grænseposten, dog uden at kunne konkludere noget.

Ud over at søge efter specifikke filer på Android-telefoner, overføres SMS-beskeder, kalenderaftaler og opkaldshistorik til de kinesiske myndigheder under beslaglæggelsen. I tillæg registreres, hvilke apps der er installeret, samt brugernavne til visse sociale netværk.

Ikke kun et kinesisk problem

Den specifikke problematik, medierne har afdækket, er isoleret til enkelte grænseovergange til Xinjiang-regionen.

Men problematikken er ikke isoleret til kinesiske grænseovergange, advarer Edin Omanovic, der arbejder med statsovervågning ved Privacy International, en London-baseret velgørenhedsorganisation, der kæmper for retten til privatliv i den digitaliserede verden.

- Der er en global tendens til at behandle grænser som zoner, hvor loven ikke gælder, og hvor autoriteter kan udføre enhver form for uhyrlig overvågning, de måtte ønske. Men det må de ikke: Hele pointen med grundlæggende rettigheder er, at du har ret til dem, uanset hvor du er, fortæller han til Motherboard.

Omanovic mener, at vestlige samfund, der overvejer at bruge lignende overvågning ved deres grænser, skal kigge grundigt på den kinesiske praksis. Derefter skal de spørge sig selv, om den vej virkelig er farbar.