Populære sporingsenheder kan misbruges til stalking - men du kan selv afsløre de små sladrehanke

Ifølge Dansk Stalking Center er overvågning via gadgets til hverdagen et stort problem.

Ved at misbruge små sporingsenheder til at overvåge deres ofre kan stalkere skabe følelsen af, at de hele tiden er 'tæt på'. Det er ofte det, en stalker ønsker at opnå, fortæller Dianna Bomholt, som er souschef hos Dansk Stalking Center.

Midt i myldretrafikken i den amerikanske delstat Arkansas snegler en kvinde sig afsted i sin bil.

En pushbesked dukker op på displayet på hendes telefon med en advarsel: En fremmed sporingsenhed følger efter dig.

Kvinden slår beskeden hen med, at det nok er en anden trafikant på vejen, der har en enhed, som får telefonen til at råbe vagt i gevær. Men senere på dagen kommer den insisterende besked igen flere gange.

Det viser sig, at der under forhjulet på hendes bil er monteret en lille metalbrik fra Apple, som kaldes en Airtag.

Airtag er et produkt, der i udgangspunktet er lavet til at hjælpe glemsomme sjæle med at holde styr på ting som nøgler og pung, fordi brikken sender signaler til din iPhone om, hvor du har lagt dem henne.

Men i tilfældet med den amerikanske kvinde, bliver Airtag’en i stedet brugt til at følge med i, hvor hun bevæger sig hen. Og hun aner ikke, hvem der står bag overvågningen, siger hun til den lokale tv-station KAIT.

Hos Dansk Stalking Center modtager man også henvendelser fra danske stalkingofre, som er blevet overvåget ved hjælp af små, skjulte sporingsenheder, fortæller souschef og leder af videnscentret, Dianna Bomholt.

- Vi oplever denne type tracking som et stort problem. Mere end 30 procent af dem, vi rådgiver, fortæller via spørgeskemaer, at de er blevet stalket via enten GPS-signal eller mindre sporingsenheder som dem fra Apple. Og tallet er reelt endnu højere, da der formentlig er mange, som slet ikke opdager overvågningen, siger hun.

  • Tile er én af de største spillere på markedet, når det kommer til sporingsenheder, som benytter sig af bluetooth-signaler til at lokalisere ting.
  • Airtag fra Apple er en relativt ny tilføjelse til rækken af gadgets, der kan hjælpe dig med at holde styr på dine ting. Den benytter sig af den trådløse teknologi, UWB, og bruger det enorme netværk af iPhones og iPads til at spore den lille metalbrik.
1 / 2

Misbruger en uskyldig gadget

Airtags kom på markedet i Danmark i foråret og har formentlig hjulpet en god portion af de mennesker, som fra tid til anden råber: "Hvorfor er det, at man ikke kan ringe til sine nøgler?!".

De små metalbrikker fungerer ved at bruge det, som på fagsprog hedder et mesh-netværk.

Airtag-enheden udsender signaler til alle de Apple-devices, der er i nærheden og "taler samme sprog". Med tanke på mængden af iPhones, iPads og MacBooks i omløb er det et gigantisk netværk.

Det fortæller Niels de Boissezon, som er teknologiredaktør hos Computerworld og følger forbrugerelektronik og it-trends tæt.

- Når eksempelvis en iPhone opfanger signalet fra Airtag’en, sender telefonen straks beskeden videre til en anden enhed tæt på. På den måde kommer signalet om, hvor den lille metalbrik er, til at hoppe fra iPhone til iPhone og op i skyen, indtil det til sidst lander hos Airtag’ens ejermand, siger han.

- Fordi der er så mange Appleprodukter over det hele, er Airtag virkelig præcis til at pinpointe, hvor eksempelvis din cykel eller nøgler er. Samtidigt bruger de den trådløse teknologi UWB, som også virker godt indenfor. Det gør GPS-signaler for eksempel ikke.

Som tingfinder er de små metalbrikker fra Apple altså meget effektive og kan hjælpe dig med at finde lige præcis dét gadehjørne, hvor du parkerede din cykel i forgårs.

Men effektiviteten kan desværre misbruges, hvis man har intentioner om at stalke en person, understreger Dianna Bomholt.

- For personen som stalker, handler det ofte om at være tæt på en person og få respons fra vedkommende. En lille metalbrik skjult i en taske giver en mulighed for hele tiden at være ’tæt på, fordi man ved præcis, hvor den person, man stalker, er hele tiden, siger hun og fortsætter.

- På den måde kan man møde op fysisk på uventede steder eller sende beskeder, hvor man tydeligt kan vise, at man holder tæt øje med ofret. Det er med til at lægge et enormt pres på den, der bliver overvåget, fordi man hele tiden har fornemmelsen af, at stalkeren er lige i hælene på én.

Der findes et forsvar mod stalkingen

Da Airtag landede på hylderne i diverse butikker, satte Niels de Boissezon sig hurtigt for at teste det nye produkt.

Han undersøgte, hvor gode de små metalbrikker var til at lokalisere små og store hverdagsting, som tit har det med at blive væk. Og resultatet fik ham faktisk til at bekymre sig en smule, fortæller han.

- Det slog mig ret hurtigt, at man også kunne tracke andre mennesker effektivt, hvis man ville. Som en test monterede jeg en Airtag på min chefs bil og lagde også en i en kollegas rygsæk. I de efterfølgende dage kunne jeg detaljeret følge deres rute til og fra arbejde – for det meste så præcist, at jeg tror, jeg kunne se, når min kollega holdt for rødt på sin cykel, siger han.

Apple tilføjede i sommer nogle indstillinger til Airtag, som giver en mulighed for at opdage en uvedkommen sporingsenhed, hvis den følger efter én.

Og de to Airtags i Niels de Boissezon test blev afsløret af netop disse advarsler, fortæller han.

- Den brik, som sad på min chefs bil, blev afsløret af en pushbesked på hans iPhone, som fortalte, at den fulgte efter ham. Min kollega havde derimod en Androidtelefon, og der gik derfor flere dage, før han opdagede Airtag’en i hans taske. Den blev i stedet afsløret, fordi den udsender nogle små bip-lyde, når den er i bevægelse, siger han.

Indtil for en uge siden kunne Android-brugere ikke modtage advarsler om uvedkommende sporingsenheder, fordi pushbeskederne kun kom på iPhones, men i sidste uge lancerede Apple en ny app, Tracker Detect, som gør den funktion tilgængelig på Android-telefoner.

Tiltagene fra Apple gør det sværere at overvåge en anden person over længere tid via en Airtag.

Og det er vigtigt, at teknologi-udviklere tager det ansvar på sig, mener Dianna Bomholt.

- Med alt den teknologi vi har i dag, er der desværre mange muligheder for, at det i nogle tilfælde kan blive brugt til forfærdelige formål såsom stalking. Derfor er det strengt nødvendigt, at det bliver gjort så svært som muligt at misbruge eksempelvis en tingfinder, siger hun og fortsætter.

- Derudover mener jeg også, at der skal være mulighed for at få udleveret data, der for eksempel kan hjælpe politiet med at finde frem til ejeren til en Airtag, hvis der er begrundet mistanke for at den er blevet brugt til stalking, siger hun.

Apple er selv kommet med nogle forslag til at undgå misbrug af Airtags. Dem kan du læse her.

FacebookTwitter