Prøv selv: Kunstig intelligens digter videre på dine historier

Nu kan du teste en forsimplet version af en kunstig intelligens, der ellers blev kaldt farlig.

Den kunstige intelligens er baseret på en mere avanceret model, som forskerne bag mener kan misbruges til fake news. (© COLORBOX)

Har du skriveblokade? Og kommer din universitetsopgave eller festsang bare ingen vegne?

Så kan du få hjælp af en ny online kunstig intelligens - så længe du skriver på engelsk.

Du skal ikke forvente, at det hele kommer til at give mening. Til gengæld får du et billede af, hvor god kunstig intelligens i dag er til at generere tekst.

På siden TalkToTransformer.com, skabt af den canadiske ingeniør Adam King, kan du prøve kræfter med den kunstige intelligens, der digter videre på dine historier.

Du kan indtaste starten af en historie, eller du kan stille et spørgsmål, og så tager teknologien over.

Den røde tråd forsvinder

Den kunstige intelligens er en forsimplet udgave af GPT-2, en kunstig intelligens udviklet af tech-virksomheden OpenAI, som blandt andre Elon Musk var med til at stifte i 2015.

Ud fra en masse tekst på nettet er den kunstige intelligens blevet trænet i at forudsige de næste ord i en historie.

Når du skriver i den forsimplede version, vil du opleve, at den kunstige intelligens har et stort ordforråd og skriver grammatisk korrekt.

Indholdet giver ofte mening et stykke ad vejen, men den røde tråd forsvinder, og en del af det ender med at blive sort snak.

Vi har testet den kunstige intelligens med sætningen ”There Once was a Danish journalist named Allan”. Det blev blandt andet til, at Allan er dansk journalistiks godfather, og at han skrev en bog 1994.

Effektivt redskab til fake news

Forskerne bag den oprindelige kunstige intelligens GPT-2, som du altså ikke kan prøve, vurderede den til at være farlig.

Programmet blev set som et effektivt redskab til at lave fake news, og derfor droppede OpenAI at lancere det.

- Hvis man læser nogle af deres eksempler med den store model (det oprindelige GPT-2, red.), så er det altså ikke langt fra, at man kan bruge den til at generere falske nyhedshistorier, eller til at skubbe internettet i en bestemt retning, sagde videnskabelig assistent på Aalborg Universitet, Chris Holmberg Bahnsen til P1-programmet Digitalt tidligere i år.

- Sådan nogle algoritmer som den her gør jo, at det bliver billigere at sprede misinformation, der minder om at være en smule troværdig. Og jeg tror, det er uundgåeligt, at andre forskere laver noget lignende, som kan slippe ud, sagde Chris Holmberg Bahnsen.

Du kan høre mere om GPT2 i Digitalt på P1.

Hvad er kunstig intelligens?

  • Kunstig intelligens betyder programmerede maskiner, som efterligner en eller flere aspekter af den menneskelige intelligens.

  • Forskere skelner generelt mellem to typer af kunstig intelligens.

  • Den ene er en bred intelligens og er den type, vi ofte ser i film. Den er selvtænkende og kan træffe alle typer af komplekse beslutninger på samme måde som mennesker.

  • Denne intelligens bliver ofte kaldt AGI (Artificial general intelligence). Det er endnu ikke lykkedes at udvikle intelligensen.

  • Den anden type er en kunstig intelligens, der løser specifikke opgaver. Intelligensen kan for eksempel være en chatbot eller et spamfilter.

  • Efterhånden som denne type kunstige intelligens bliver integreret i vores kultur, ender den ofte med at blive kaldt almindelig software fremfor kunstig intelligens.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk