Protester mod enormt teleskop på Hawaii

Indfødte hawaiianere har blokeret vejen for at forhindre byggeri af teleskop på vulkan.

Flere hundrede demonstranter protesterer mod byggeri af et gigantisk teleskop på en vulkantop på Hawaii. De lagde sig på jorden og blokerede hovedvejen til vulkanen, mens de sang.

Det er den seneste udvikling af en årelang konflikt mellem videnskab og kultur, som udspiller sig på toppen af den inaktive vulkan Mauna Kea.

Her har forskere siden 2011 ventet på at komme i gang med byggeriet af et enormt teleskop, der skal gøre os i stand til at se selv de mindste lysglimt i universets fjerne afkroge.

Håbet er, at teleskopet kan gøre forskerne klogere på 'big bang'.

Men grupper af Hawaiis oprindelige befolkning har sat sig imod det mere end 50 meter høje observatorium, da de betragter vulkantoppen som helligt land.

Højesteret sagde god for byggeri

Protesterne tog til i styrke i 2014, da demonstranter fik spoleret en ceremoni, der skulle have markeret begyndelsen på byggeriet. Projektet blev sat i bero året efter, da demonstranter blokerede indfaldsvejen til vulkanen.

I november sidste år sagde højesteret på Hawaii alligevel god for at bygge kæmpeteleskopet Thirty Meter Telescope (TMT).

I går lokal tid ville myndighederne lukke vejen mod Manua Kea for at begynde at bringe byggeudstyr til vulkantoppen.

Men mandag ved daggry mødtes en gruppe oprindelige hawaiianere, kupunaer, også kaldet ældste. Flere sad på stole og havde bundet sig sammen med hinanden for at blokere vejen.

/ritzau/

Facebook
Twitter