Prototype på SpaceX' monsterraket letter for første gang

SpaceX-raketten Starhopper lettede 30 meter op i luften under første test.

Starhopper raketten inden affyring. Raptor-motoren kan ses i bunden af cylinderen. (Foto: VERONICA CARDENAS © Scanpix)

Torsdag aften amerikansk tid tog raketfirmaet SpaceX første skridt mod fremtidens rumfart.

Prototypen på deres planlagte kæmperaket Starship lettede for første gang uden kabler.

Det skriver Ars Technica.

Starhopper hedder prototypen, der egentlig bare er en rustfri stålcylinder med spids på, som er udstyret med en helt særlig raketmotor i bunden.

Firmaets ejer Elon Musk skrev torsdag nat på Twitter, at "Starhopper flyvning en succes. Vandtårne kan flyve!"

Tweetet understreger, at prototypen, der lidt ligner et vandtårn, er bygget til én ting: At teste raketmotoren Raptor. Det var nemlig første gang, SpaceX næste generations-raketmotor for alvor blev testet ude i virkeligheden.

Raptor-motoren er en ekstremt effektiv metandrevet raketmotor, som SpaceX har udviklet specifikt til at drive deres Starship.

Lettede og løftede sig 30 meter op

Testen beviste ifølge Elon Musk, at motoren fungerer, og at den var i stand til at løfte prototypen omkring 30 meter op.

Du kan se testen her, men da det er filmet om natten, og der er store mængder røg, er det svært at se præcist hvor langt, Starhopper når.

I nærheden er det ene af to SpaceX-hold i fuld gang med at bygge en større og mere avanceret prototype, som nærmer sig dimensionerne på det monster af en raket, som firmaet kalder Starship.

Den næste prototype - kaldet Mk1 - skal ifølge Elon Musk flyve om to-tre måneder og efter planen nå 20-30 kilometer op.

Det er ifølge Ars Technica stadig uklart, om den kommende fuldskala prototype flyver med tre eller seks Raptor motorer.

Det andet hold, som er i Florida tæt ved Nasa-rumhavnen Cape Canaveral, arbejder på Mk2 prototypen. Holdene konkurrerer om at finde de bedste løsninger.

Kæmperaketten kan sende folk til Mars

Det hele skal efter planen ende med en prototype (måske med navnet Mk3), der kan nå i kredsløb med seks Raptor-motorer. Den testes efter planen allerede næste år.

Det bliver spændende at følge. Men Elon Musk er dog notorisk optimistisk, når det gælder deadlines.

Alle de mange tests og prototyper arbejder alle henimod den super tunge raket Starship, som Elon Musk planlægger at sende mennesker til blandt andet Mars med.

Starship skal udnytte alt det knowhow, som SpaceX har opbygget omkring genanvendelige raketter. Teknologi der allerede bruges i deres raketter Falcon 9 og Falcon Heavy, som begge er næsten fuldt genbrugelige - og derfor billige.

Starship skal efter planen være 100 procent genanvendelig og i stand til at lande lodret tilbage på Jorden efter opsendelse i kredsløb. Den er planlagt til at erstatte firmaets Falcon 9 og Falcon Heavy-raketter.

Hvornår den banebrydende raket står færdig, er svært at gisne om. Men det er ifølge SpaceX ikke før 2021 som det tidligste.

Facebook
Twitter