Publikum i bobler og bands på tømmerflåder: Her er tre alternative corona-koncerter

Det kan se ud på mange måder, når du skal til koncert i 2021.

(Foto: FLAMING LIPS/WARNER MUSIC © Scanpix)

Du kan ikke mærke bassen under fødderne. Du bliver ikke ramt af energien fra scenen. Og ingen ved, om du overhovedet har taget bukser på.

Online-koncerter er måske et plaster på såret i en tid, hvor man ikke kan stå foran en scene blandt tusindvis af mennesker for at høre musikken fra den samme kunstner.

Men koncerterne på skærmen kan langt fra erstatte den følelse og glæde, der kan opstå til traditionelle koncerter.

Heldigvis forsøger koncertarrangører også at lave andre coronatiltag som for eksempel gårdkoncerter og drive-in-koncerter, hvor koncertgængerne trods alt kommer ud i den virkelige verden.

Men der er også nogle, der tænker helt ud af boksen og giver deres publikum ikke bare et coronavenligt alternativ men også en helt ny form for koncertoplevelse.

Det fortæller Ian Woodward, der er professor i kultursociologi på Syddansk Universitet, hvor han blandt andet forsker i, hvad festivaler betyder for os:

- Vi har set mange kreative tiltag her under coronapandemien, og vi kommer til at se flere af dem i år. Fælles for dem er, at de får skabt en fysisk oplevelse, samtidig med at de respekterer coronareglerne, siger han.

Her kan du læse tre eksempler på kreative koncertløsninger under en pandemi.

1

Optræder for oppustelige bobler

(Foto: FLAMING LIPS/WARNER MUSIC © Scanpix)

Det amerikanske band the Flaming Lips er i den grad kendt for at tænke ud af boksen. De har for eksempel tidligere spillet koncerter, hvor lyden blev sendt ud af anlæg fra biler parkeret ved scenen.

Nu turnerer bandet rundt med deres såkaldte space bubble-idé, hvor publikum såvel som bandmedlemmer er lukket inde i oppustelige plastikbobler.

Tanken med boblerne er at samle folk til en koncert, uden de udsætter sig selv og andre for smitte.

En boblekoncert består af omkring 100 bobler, hvor der i hver er ilt nok til tre personer. Det vil sige, at du for eksempel kan være i en boble med to af dine venner.

- Det er en strålende idé og meget originalt. Men den er selvfølgelig svær at få op i en større skala, siger Ian Woodward.

Får du det for varmt i boblen, kan du vifte med et skilt, og så kommer personalet og fylder frisk luft i boblen. Du har også et skilt, du kan bruge, hvis du skal på toilettet.

2

Dansk band på tømmerflåde

(Foto: Burger Head)

Herhjemme i Danmark bliver der også arbejdet på at få live-musikken ud til publikum på nye måder.

Ian Woodward, der har fulgt forskellige festivalarrangører under corona, fremhæver blandt andet det danske band WhoMadeWho, som sidste år spillede på en tømmerflåde i Københavns Havn.

Her kunne folk lytte og se live-musikken fra deres egne både, hvor de var isoleret fra andre.

- På samme måde som med Flaming Lips-koncerterne, så formåede de her at skabe sikker afstand mellem folk, samtidig med at publikummet fik en følelse af at være fysisk til stede, siger Ian Woodward.

Det var musikfestivalen Distortion, der stod bag koncerten med bandet WhoMadeWho.

- Det skete en af de dage, hvor festivalen normalt skulle være holdt. Det var faktisk ikke annonceret, siger programchef Nis Sigurdsson.

- Men fordi vi var i juni, sad der mange ude i Go-boats eller andre både i havnen. Der sad folk på kajen og drak kaffe. De blev vidner til koncerten, fortsætter Nis Sigurdsson.

Han ser gerne, at festivalen gentager tømmerflåde-konceptet, men han arbejder også på en ny idé til denne sommer.

- Vi arrangerer nogle koncerter, som bliver udbredt med højtalere rundt på hustage. Det skal få lyden til at svæve gennem gaderne, og folk vil kunne høre musikken uden at skulle samles foran en scene, siger Nis Sigurdsson.

3

Rap-koncert i Fortnite

(© Epic Games)

I artiklen her lagde vi ud med at kritisere online-koncerter. Men vi kommer nok ikke udenom konceptet.

Når det endelig skal være, kan det dog gøres mere kreativt end en video-streaming på Facebook eller Zoom.

Det så vi sidste år, da den amerikanske rapper Travis Scott optrådte live i computerspillet Fortnite.

Al den normale aktivitet i spillet blev afbrudt, så en virtuel figur af Travis Scott (men med Travis Scotts rigtige stemme) kunne indtage en ligeledes virtuel scene.

Ifølge Fortnites egen Twitter-konto deltog 12,3 millioner brugere af spillet i koncerten, som bød på et stort digitalt sceneshow med flere effekter.

En af de mange deltagere var danske Marie Watson:

- Det var helt crazy i forhold til, hvad vi har set før. Der var virkelig gjort noget ud af det. Det var vildt, for man observerede ikke bare koncerten, man var også en del af den selv, sagde hun til DR sidste år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk