Rengøring i rummet: Se harpun gennembore rumaffald

En europæisk satellit har netop haft succes med test af en harpun, der skal fange affald i rummet.

Den europæiske satellit RemoveDEBRIS skal teste flere forskellige teknologier til at rydde op i rummet. Her ses den kort inden, den bliver sendt i kredsløb fra ISS i 2018. (© Nasa)

Det er ikke kun her på jorden, at affald mange steder ligger og flyder. Det gør det også i rummet. Eller: Det svæver. Men du forstår pointen.

Derfor arbejder flere forskere, virksomheder og organisationer på projekter, der fx indsamler rumskrot, så vi undgår alvorlige sammenstød eller en fremtid, hvor rummet må lukkes for trafik på grund af kollisionsfare.

Et af de projekter er satellitten RemoveDEBRIS. Den har netop haft succes med sin tredje - og mest krævende test: At skyde en harpun afsted med 20 m/s og spidde et panel fra en satellit, som var monteret på enden af en 1,5 meter lang arm, mens satellitten er i kredsløb.

Til marts skal satellitten stå sin største og sidste test, når den blæser et sejl op, som skal få den til at styrte mod atmosfæren, hvor den brænder op.

Ideen er, at satellitter i fremtiden kan udstyres med et lignende sejl, som gør dem i stand til at selvdestruere efter endt tjeneste i stedet for at svæve “døde” rundt i rummet.

Herunder kan du se videoen af harpunen, der spidder "et stykke" satellit:

To satellitter smadrer sammen

Ifølge den europæiske rumorganisation, ESA, svæver millioner af stykker affald rundt i rummet. Langt størstedelen er dog så små, at de ingen fare udgør.

De farlige stykker er dem på over 10 centimer. Og dem vurderer ESA, at der er omkring 34.000 af. Mere end 20.000 er under konstant overvågning.

I 2009 oplevede vi for første gang et alvorligt sammenstød i rummet, da den amerikanske satellit Iridium 33 smadrede sammen med den russiske satellit Cosmos-2251, som ikke havde været under kontrol siden 1995.

Sammenstødet foregik ved næsten 42.000 km/t, og de to satellitter blev efterfølgende til mere end 2.000 skrot-stykker.

Flere gange har den internationale rumstation, ISS, også været nødt til at skifte kredsløb på grund af fare for at kollidere med rumaffald.

Flere løsninger - også en dansk

RemoveDEBRIS er ikke det eneste rum-oprydningsprojekt, der arbejdes på.

På Stanford University i Californien præsenterede forskere i 2017 en “robotgriber” med klæbepuder, som er inspireret af gekkoens evne til at klatre op ad lodrette overflader.

Den japanske rumagentur, JAXA, forsøgte sig i 2017 med deres Kountori 6-fartøj, som ved hjælp af lange kabler og jordens magnetfelt skulle kunne trække døde satellitter ud af kredsløb.

Efter blot en uge røg Kontouri 6 dog selv ud af kredsløb - uden at have virket.

Også herhjemme forskes der i løsninger på rumskrot-problemet. På Aalborg Universitet præsenterede forskere tilbage i 2012 det, de selv kaldte en “satellitbremse”, som skal sænke hastigheden på udtjente satellitter og bringe dem hurtigere mod atmosfæren.