Robot-edderkop skal kravle på Månen i 2021

Folkene bag håber, at robotten kan undersøge grotter, hvor mennesker kan bo i fremtiden.

Vi kommer til at se mange flere private aktører, der sender sonder til Månen i de kommende år, mener dansk forsker. (© SPACEBIT)

Det bliver små skridt for en robot, men måske store skridt for rum-teknologien.

I 2021 vil England sende en robot, der ligner en edderkop, til Månen. Her skal den udforske overfladen i 10 dage og sende videoer og data ned til Jorden.

Det er London-firmaet Spacebit, der står bag robotten. Og de har givet den ben i stedet for hjul, så den kan undersøge overfladen en smule som et menneske, skriver the Telegraph.

Robotten har dog kun fire ben og passer derfor ikke helt på edderkoppens anatomi - en edderkop har nemlig otte ben. Derudover vejer den cirka et kilogram og er meget mindre end andre robotter i rummet.

- Det er et interessant, men ambitiøst projekt. For det er jo ikke nemt at lande på Månen, da der ikke er nogen atmosfære. Det kræver, at man skal styre fartøjet med raketter for at lande, siger institutdirektør for DTU Space, Kristian Pedersen.

- Men det er jo en lille robot, og derfor er det et mindre rumfartøj, de skal forsøge at lande. Og hvis det lykkedes, er det jo fantastisk, fortsætter han.

Skal undersøge lavarør

Bliver missionen en succes, bliver det kun begyndelsen ifølge Spacebit. For så skal der sendes flere af de små edderkopper til Månen. Målet er blandt andet at undersøge grotter, der er blevet skabt af lavastrømme.

Når lava størkner, kan det efterlade nogle dybe grotter, såkaldte lavarør. Og de grotter kan måske blive brugt til beboelse i fremtiden.

- Det er et oplagt sted at lave en månebase. Og derfor er det interessant at undersøge dem nærmere, siger Kristian Pedersen.

- På nuværende tidspunkt har vi ikke meget information om dem. Men de her edderkopper kan måske undersøge dem nærmere, fortsætter han.

Flere lande vil til Månen

Den kinesiske sonde Chang'e-4, lande i starten af året på den side af Månen, som vi ikke kan se fra Jorden. Her er dens første billede derfra.. (Foto: China Stringer Network © Scanpix)

Ifølge Kristians Pedersen er edderkop-robotten blot en blandt flere robotter, der potentielt kan lande på Månen i de kommende år.

- Det er en interessant fase af måneforskning, som vi går ind i nu. Der er ikke længere kun to aktører, der dyster om at komme til Månen. Teknologien har nu gjort det nemmere, og derfor kommer vi til at se flere og flere private aktører, der vil forsøge at komme til Månen i fremtiden. Og nogen af dem vil nok også lykkedes, siger Kristian Pedersen.

Blandt andet har Kina, Indien og Israel meldt sig ind i månekampen. Indien forsøgte tidligere i år at lande med fartøjet Vikram. Men det gik galt, da kontakten til fartøjet forsvandt, kort før det skulle lande.

Til gengæld havde Kina i starten af året succes med at lande på den side af Månen, der vender væk fra Jorden, med sonden Chang'e-4.

Den britiske robot-edderkop vil ikke flyve alene til Månen i 2021. Den bliver en del af en større mission, hvor blandt andet NASA er involveret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk