Robot har skjult talent: Ligner en terning, men bevæger sig som en akrobat

Den klodsede sværmrobot skal i fremtiden hjælpe folk i nød.

M-Block-modulerne kan danne større strukturer, når de sættes sammen ved hjælp af magneter på siderne. (Foto: Jason Dorfman © MIT CSAIL)

Prøv at lukke øjnene og forestil dig en robot, som tænker selv.

Tænkte du på Terminator? Eller måske Optimus Prime?

M-Block-robotten, som MIT-universitetet udvikler, er både mindre og mindre farlig, end de to. Måske synes du ligefrem, at den er nuttet, når den bevæger sig rundt med sine artsfæller.

Men robotterne bliver ikke designet til at være hverken nuttede eller farlige. De skal derimod hjælpe i nødsituationer.

Projektets seneste opdatering beskriver således, hvordan man i fremtiden måske bare kan smide M-Block-robotter ind i et brændende hus og så se til, når de laver en trappe, så de indebrændte kan reddes.

20.000 omdrejninger skaber bevægelse

M-Block er en såkaldt sværmrobot. Det er robotter, som kan gøre simple ting på egen hånd, men hvis virkelige styrke rigtig ses, når de slår sig sammen.

M-Blocks festtrick - dens adrætte bevægelser - sker ved hjælp af et svinghjul inde i robotten. Hjulet roterer med op til tyve tusinde omdrejninger i minuttet for så brat at blive stoppet.

Det skaber momentum for den lille robot, som derefter snurrer, tipper, eller endda hopper.

At MIT har skabt en robot, der kan bevæge sig uden arme elIer hjul er spændende, mener Anders Lyhne Christensen, professor MSO fra Syddansk Universitet, der har skrevet ph.d. om sværmrobotter og forsker i emnet.

- Det gør, at robotterne potentielt kan gøres meget robuste og billige at producere. Og så kan de hoppe – det er ret unikt og ret fedt, skriver han i en mail.

Magneter på robotterne sørger for, at de kommer til at sidde præcist ovenpå, under eller ved siden af hinanden, så sværmen på den måde kan danne større strukturer.

På klippet herover ser du, hvordan svinghjulet kan bremses, så der skabes momentum.

M-Blocks stadig kun på forskningsstadiet

M-Blocks-projektet har kørt siden 2013, men den nye udgave af robotterne kan nu kende hinanden ved hjælp af en slags stregkoder. Sådan snakker de med hinanden og kan løse opgaver såsom at følge en rute markeret med pile.

På trods af det er M-Blocks-robotterne ifølge Anders Lyhne Christensen endnu langt fra at være et flyvefærdigt produkt.

- Forskningen er stadig på et meget tidligt stadie, skriver han.

Derfor ligger visionen om en hær af M-Blocks, der laver en trappe i et brændende hus, også et godt stykke ude i fremtiden.

- Det skal de nok komme til at kunne engang, men der er så mange udfordringer, der skal tackles, før det bliver muligt, at jeg ikke kan sætte dato på.

Sådan ser det ud, når M-Block robotten "hopper".

Sværmrobotter i vores kroppe og på andre planeter

Sværmrobotterne bruges i dag stort set kun til forskning. Men i fremtiden kan vi måske finde dem alle steder, fra det mest nære til det mest fjerne.

- Det mest langsigtede perspektiv er, at de er over alt: mikroskopiske robotter i vores kroppe for at sikre, at vi er sunde, og for at reparere skader, som de opstår; i vores huse for at løse opgaver langt udover støvsugning; og endda på andre planeter for at bygge habitater til mennesker, inden de lander, skriver han.