Robot indsamler første stenprøve på Mars: 'Det er kæmpestort'

Sammen med andre prøver skal stenen gøre os klogere på, om der har været liv på planeten.

Der går nok nogle år, før prøven bliver sendt til Jorden, siger ekspert. (© Nasa)

- Det er officielt! Jeg har nu indfanget, forseglet og lagret den første kerneprøve.

Sådan lyder det i et tweetNasa-robotten Perseverances Twitter-profil.

Det er en profil, Nasa har oprettet til deres robot, som har kørt rundt på Mars siden februar.

Nasa bekræfter dermed, at robotten har taget sin første stenprøve, som skal fragtes til Jorden ved en senere mission.

- Det er kæmpestort og en milepæl i den her mission, siger Kjartan Kinch, der er lektor i astrofysik og planetforskning ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

Han har været med til at udvikle dele til nogle af robottens kameraer.

- Der er ingen tvivl om, at vi rent videnskabeligt kommer til at lære meget af den her prøve og de andre kommende prøver fra Perseverance, fortsætter Kjartan Kinch.

Stenprøven er den første prøve, som er taget på planeten med det formål at blive sendt ned til Jorden, hvor den skal studeres i et laboratorie.

Forgængeren til Perseverance, robotten Curiosity, har også taget prøver, mens den har kørt rundt på Mars. Men de er blevet på planeten.

Derudover har vi undersøgt meteoritter fra Mars, som er landet på Jorden.

- Dem har vi også lært en del fra. Men de er tilfældigt udvalgt, og vi ved ikke, hvor på Mars, de kommer fra. Så det er ikke lige så godt, siger Kjartan Kinch.

Her kan du se stenen, som Perseverance har indsamlet. Den er lagret i en lille hermetisk cylinder. Prøven er målt til at være en smule tykkere end en blyant. (© Nasa)

Er der tegn på liv?

Stenprøven taget af Perseverance er til gengæld ikke fra et tilfældigt sted på Mars.

Nasa har landet robotten i Jezero-krateret, da man mener, det tidligere har været en enorm sø.

Prøverne, som robotten tager fra krateret, skal give os geologisk viden om planeten og i den sidste ende gøre os klogere på, om der engang har været liv.

- Inden robotten landede, diskuterede vi, om der var noget gammelt lava i krateret i form af klippesten. Det er interessant, da det kan dateres meget præcist og kan sige noget om sammensætningen af planetens indre, siger Kjartan Kinch.

- Men vi har siden diskuteret, om det nu også er lava, eller om det i stedet er sandsten fra dengang, der var vand, fortsætter han.

Ifølge Kjartan Kinch går der formentlig nogle år, før prøven bliver sendt til Jorden. Perseverance skal nemlig samle så mange prøver som muligt, inden vi sender en mission til Mars, som også vil tage noget tid.

- Øvelsen med det her er at dokumentere alle de forskellige typer af grundfjeld, som er i området, så vi kan bygge en så komplet som mulig forståelse af den geologiske historie af området, siger Kjartan Kinch.

Han regner med, at robotten skal indsamle omkring 30 prøver, inden de skal sendes til Jorden.

Vejer mere end et ton

  • Med en kampvægt på over et ton er Perseverance den hidtil tungeste robot, der er landet på Mars. Den er knap tre meter lang, 2,7 meter bred og to meter høj.

  • Perseverance er fyldt med komplekse kamerasystemer og har blandt andet en arm og en iltmaskine.

  • Robboten er udstyret med et såkaldt RTG. Det er et radioaktivt batteri, som kan levere energi i over 14 år.

  • Kilde: Nasa.gov

FacebookTwitter