Russisk 'bjørnebande' vil forsøge at forplumre den amerikanske valgkamp igen

Målet er at skabe støj, siger sikkerhedseksperter.

Også kinesiske og iranske hackergrupper har forsøgt at hacke folk tæt på valgkampagnen. Foto_ Colourbox – collage: Morten Fogde Christensen DR Nyheder

Russiske hackere har forsøgt at angribe adskillige personer og organisationer tilknyttet den amerikanske præsidentvalgkampagne.

Lyder det som et deja vu, er det ikke uden grund.

Den samme gruppe af russiske hackere, der i 2016 stod bag et stort angreb mod Det Demokratiske Parti, har igen har lanceret et angreb mod det amerikanske valg, oplyste Microsoft torsdag.

Der er tale om den russiske hackergruppe Fancy Bear - også kendt som ATP28 - som ifølge rapporter fra det amerikanske efterretningsvæsen er kontrolleret af det russiske militærs efterretningsagentur.

Som noget nyt er hackergruppen denne gang gået efter både Demokraterne og Republikanerne - og konsulenter, der arbejder for begge partier.

Ifølge Jens Monrad, der er chefanalytiker hos sikkerhedsfirmaet FireEye, er Fancy Bear er gammel kending.

- Baseret på deres mål, der er overvejende politiske, mener vi, der er tale om en statssponseret operation fra Rusland. De går efter politiske mål - enten for at få indsigt - eller for at være på forkant med, hvilken kandidat der bliver valgt.

- Det er nogle, vi har holdt øje med siden 2007, og alt, vi har efterforsket med dem, har handlet om at indsamle information der er af politisk eller militær natur, siger han.

Rusland har ved tidligere lejligheder afvist at stå bag hackergruppen.

Vil sprede misinformation

Ved valget i 2016 var det særligt Hillary Clintons kampagne, der blev ramt, men denne gang er anderledes.

Målet er dog det samme som dengang, nemlig at sprede misinformation, forklarer Peter Brahe, der er tidligere operativ chef i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og nu direktør i cybersikkerhedsfirmaet NCC Group.

- Det er interessant, at det er begge lejre, man forsøger at påvirke. Hackerne, som forsøger at plante den her information, har ikke nogen foretrukken kandidat. De vil bare skabe forvirring, forklarer Peter Brahe.

Gruppens formål er at miskreditere og få USA til at se svagere ud, mener han:

- Jo svagere vi står i Vesten, jo mindre beslutningsdygtige vi virker til at være, jo mere kan andre stater få plads, forklarer Peter Brahe.

Valget 2020 bliver værre end før

Dermed har startskuddet for alvor lydt til, de angreb, der kommer til at blive en del af hverdagen frem mod valgdagen d. 3. november.

Ifølge de amerikanske efterretningstjenester stod Rusland i 2016 bag et forsøg på at underminere Hillary Clinton's valgkamp gennem cyberangreb og falske nyhedshistorier, der blev plantet på sociale medier.

Microsoft fandt i denne omgang også angreb orkestreret af iranske og kinesiske hackergrupper, og det kan meget vel være, at det ikke kun er russiske grupper, der vil blande sig i den amerikanske valgkamp, mener Peter Brahe:

- Vi kommer til at se langt flere aktører, end vi så i 2016. Ikke nødvendigvis med mål om at påvirke et valg, men mere for at skabe støj. Andre lande har ladet sig inspirere af det, der skete i 2016, siger Peter Brahe.

- Hovedtemaet er misinformation. Der vil blive plantet informationer, der stiller kilderne i dårligt lys. Og så vil vi se påvirkningsoperationer gennem sociale medier.

Kunne det ske I Danmark?

Tidligere på ugen kunne DR fortælle, at syv ministre har fået deres password lækket. En sag, som Peter Brahe ved den lejlighed kaldte hovedrystende.

Er vi i Danmark bedre gearet til at afværge den her type angreb?

- Jeg synes, vi (Danmark, red.) er lidt tossegode her i verden. Vores barre for sikkerhed er hovedrystende lav. Vi har en indlysende trussel rettet mod os: Vi har en aktiv rolle i arktis og flådefartøj som en del af NATO. Det er usansynligt, at der ikke skulle være stater, der interesserer sig for os. Vi skal forholde os til, at der er nogen, der vil os det ondt.

- Vi kunne starte med - helt grundlæggende - at få styr på politikernes passwords, siger han.

Jens Monrad mener også, at Danmark kan være et mere udsat mål for hackere, end vi tror:

- Vi har udvidet angrebsfladen betydeligt ift. andre lande, fordi vi i Danmark er så digitaliserede, som vi er. Det er omkostningsfrit at angribe andre lande på den her måde. Det koster ikke mange ressourcer. Og i Danmark har vi bare gjort målskiven større ved at være så digitaliserede, som vi er.

Facebook
Twitter