Så tæt på, men stadig langt fra: SpaceX-raket eksploderede efter perfekt landing

Selvom raketten eksploderede, er det en triumf for rumvirksomheden.

Tredje gang var lykkens gang. Næsten.

I nat dansk tid lykkedes det SpaceX Starship prototype SN10 at flyve i ti kilometers højde, svæve tilbage til raketbasen i Boca Chica i Texas og lande blødt på jorden igen.

Og så eksploderede den.

Der gik kun få minutter efter den vellykkede landing, før raketten sprang i luften med sådan en kraft, at den blev kastet op i luften og faldt bagover.

Derfor endte raketten med at lide samme skæbne som de tidligere SpaceX-raketforsøg.

Det er tredje gang inden for få måneder, at testflyvningen af en SpaceX-raket ender i en eksplosion under forsøgene på at lave et privat rumtransportsystem, der kan sende mennesker i rummet fra 2023.

Trods eksplosion gik forsøg ikke op i røg

Alligevel tæller den mislykkede flyvetest stadig som en stor succes for SpaceX, fortæller Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker og chefkonsulent ved DTU Space.

- Landingen i nat er en triumf af dimensioner. Det er et stort skridt på vejen. Nu må vi se, hvordan det går med den næste prototype.

Raketten fik succes med at lande korrekt på Jorden igen, hvilket ikke har været tilfældet med de tidligere forsøg, fortæller han.

Michael Linden-Vørnle peger også på, at selvom raketten eksploderede, er det en del af præmissen ved at bygge rumfartøjer, som SpaceX er i gang med.

Faktisk er det ganske normalt, at testflyvninger ender i et brag.

- SpaceX har gennemført to flyvninger med Starship-prototyper, som begge to har været succesfulde, men hvor den bløde landing ikke er kommet i hus. Det gjorde man denne gang. Nu har man taget et skridt længere, siger Michael Linden-Vørnle.

Eksplosion skyldtes måske lækket brændstof

Hvad der helt præcis resulterede i eksplosionen efter landingen, er stadig usikkert.

- Man kan se lige efter landingen, at der er nogle flammer i bunden af raketten. Det kan tyde på, at der har været nogle lækager af en eller anden art, hvor der er lækket noget brændstof, som er blevet antændt. Det skal selvfølgelig undersøges, lyder det fra Michael Linden-Vørnle.

Og selvom rumfarts-entusiaster for få uger siden kunne følge Nasas Perseverance-rover lande med stor succes på Mars, kan man ikke sammenligne de to missioner, understreger astrofysikeren.

- Det er ikke mere ekstremt at lande en robot på Mars sammenlignet med at få en 50 meter høj raket til at lande på Jorden. Det er en helt anden opgave, vi taler om, siger Michael Linden-Vørnle.

Kun få minutter efter landingen eksploderede SpaceX' prototype Starship SN10. (Foto: SPADRE/PEARL SOUTH PADRE RESORT © Scanpix)

Han peger også på, at siden det er lykkedes for SpaceX at få Starship-raketten til at lande i tredje forsøg, er det en meget fin statistik inden for testning af rumfartøjer.

- På den måde er der ikke noget mystisk i, at forsøget ikke blev helt perfekt, siger han.

Multimilliardæren og Tesla-ejeren Elon Musk skal heller ikke vente længe, før SpaceX sender en ny raket i luften i Texas.

Starship-raketten prototype SN11 står allerede klar i kulissen til at blive testet inden længe.