Sådan finder Google hemmelige navne

En søge-algoritme ved navn Rankbrain gør, at navne under navneforbud kan dukke op i Google. Det hele drejer sig om hvordan brugerne søger.

En algoritme der baserer sig på maskinlæring og kunstig intelligens, har gjort Googles søgefunktion uhyggeligt dygtig. (© ColourBox)

Hvor Google i gamle dage helt enkelt ledte efter det, du skrev i søgningen, så kigger Google på mange andre faktorer end søgeteksten i dag.

Med deres såkaldte "Rankbrain-algoritme" introducerer Google maskinlæring og kunstig intelligens i sin søgefunktion.

Rankbrain arbejder med forskellige inputs fra brugerne. Når du laver en søgning, så kigger Rankbrain på, hvad andre med lignende søgninger har søgt på, hvilke resultater de har klikket på og fundet relevant, og hvad de har kigget på inden.

Ved at kigge på de informationer, som kan beskrives som en slags feedback fra brugerne, finder Google ud af hvilke resultater brugerne mener er brugbare. Dermed også hvilke resultater der bør præsenteres øverst i søgeresultatet for andre brugere.

Brugerne hjælper Google

Får Google en søgeforespørgsel, der ikke er set før, vil søgemaskinen typisk prøve at servere en bred vifte af resultater til brugerne.

På den måde hjælper brugerne med at indkredse, hvilke resultater der er mest relevant for den nye søgning med sine museklik.

Som det ses i denne sag behøver resultatet ikke at matche en-til-en med søgeteksten.

Algoritmen matcher detaljer

Henrik Bondtofte, direktør i søgeoptimerings-virksomheden Bondtofte og co. mener, at den pågældende match er opstået, ved at mange har søgt på den tiltaltes navn plus nogle detaljer fra sagen.

Der har ikke været noget direkte match med både navn og detaljerne, men Rankbrain-algoritmen har prøvet at give brugerne nogle nye nyhedsartikler, der matcher detaljerne.

Det har brugerne fundet relevant og klikket på. På den måde har Google fundet ud af, at den tiltaltes navn er relateret til disse artikler, selvom hans navn ikke er nævnt i artiklerne.

Omvendt også, at detaljerne er forbundet med hans navn, således at hans navn præsenteres i relateret søgninger, når man søger på detaljer i sagen.

Kilder: Henrik Bondtofte, Bloomberg og Searchengineland.com