Satellit med dansk udstyr sendt af sted med succes mod Merkur

Den europæiske satellit BepiColombo, der er udstyret med dansk strømforsyning, blev sendt af sted i nat.

Med en Ariane 5-raket blev BepiColombo-satellitten succesfuldt sendt afsted med kurs mod Merkur tidligt lørdag morgen dansk tid fra Kourou i Fransk Guyana. (Foto: JODY AMIET © Scanpix)

Klokken 3.45 lørdag morgen dansk tid blev den europæiske BepiColombo-satellit sendt af sted ud i rummet på en Ariane 5-raket fra Det Europæiske Rum Agenturs (ESA) havn i Kourou i Fransk Guyana.

ESAs kontrolcenter i Darmstadt i Tyskland har kl. 4.21 modtaget signaler, som bekræfter, at opsendelsen er lykkedes.

Formålet med opsendelsen er, at BepiColombo, som består af i alt tre fartøjer, heraf to satellitter - en europæisk og en japansk - skal gøre forskerne klogere på planeten Merkur og dens omgivelser.

Selvom satellitten bevæger sig med en topfart på 60 kilometer i sekundet, går der stadig syv år, før den når frem til sin destination og går i kredsløb om Merkur.

Vil indsamle viden fra Venus

Undervejs på rejsen vil BepiColombo også indsamle værdifuld viden om planeten Venus, inden den fortsætter mod Merkur.

BepiColombo er et fælles project mellem ESA og det japanske rumforskningsagentur, JAXA.

Det er den første europæiske mission til Merkur, der er den mindste og den mindst udforskede planet i solsystemet.

Dansk strømforsyning

Med sig ombord bærer satellitten dansk teknologi fra virksomheden Terma. Strømforsyningen skal forsyne satellittens transportmodul med strøm under den syv år lange tur.

- Det her er højdepunktet af vores teknologiske udvikling. Vi har udviklet strømforsyning til lange ture ud i rummet før, men den her tur er ekstra krævende, fordi rejsen går indad i vores solsystem, siger senioringeniør Hans Jensen fra Terma.

Det koster omkring 1,7 milliarder euro at gennemføre missionen. Det svarer til mere end 12,5 milliarder danske kroner.

Satellitten består af i alt tre fartøjer, hvor to satellitter - henholdsvis en japansk og en europæisk - blandt andet skal undersøge Merkurs oprindelse, dens form, indre struktur, magnetfelt, og hvordan planeten har udviklet sig.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter