Se billederne her: Kinesisk robot sender de første optagelser fra Mars

Rumkøretøjet Zhurong har været 42 dage på den røde planet.

For knap halvanden måned siden landede Kina med stor succes deres Tianwen-1-sonde på Mars.

Det betyder, at kineserne nu har titlen som den anden nation, der i øjeblikket har en rummission i gang på planeten i selskab med Nasas Perseverance-rover.

Med ombord på den kinesiske rumsonde var rumkøretøjet Zhurong, der i denne weekend kvittererede med de første lyd- og billedoptagelser fra vores røde naboplanet.

(© CNSA)
(© CNSA)

De nye videooptagelser er utroligt vigtige for kineserne. Det fortæller John Leif Jørgensen, der er professor og afdelingsleder på DTU Space.

- Idéen med Tianwen-1 er, at roveren ikke kommer hjem igen. Derfor er det altafgørende for kineserne, at de får så meget data hjem som muligt og gerne hurtigst muligt.

Den sekshjulede rover har nu til opgave at bruge kameraer, en underjordisk radar og andre instrumenter til at nærstudere landskabet på planeten.

Men kineserne skal ikke holde armene over hovedet for længe, vurderer John Leif Jørgensen.

Ud fra Zhurongs konstruktion kan den hurtig komme i knibe i Mars’ uforudsigelige vejr.

- Kineserne er udfordret i modsætning til Perseverances isotopbatteri, fordi Tianwen-1 kører på solpaneler. Det kan være en skidt idé på Mars. Vejret på planeten skaber mange vindhekse, som kan dække roveren med sand, der i værste fald vil blokere for Solen, lyder det fra professoren.

Naturligt, at video er længe undervejs

Marsrobotten har nu kørt rundt i Mars’ orangefarvede ørkenlandskab i 42 dage.

Og selvom billederne har været længe undervejs, er det også forventeligt, fortæller John Leif Jørgensen.

Han peger på, at det teknologisk set er meget udfordrende at få billeder fra roveren hjem til Jorden, da mange ting skal fungere korrekt på samme tid.

- Først er det altafgørende for kineserne at have succes med landingen. Dernæst har de skullet oprette en forbindelse til deres orbiter i kredsløb om Mars, så de kan sende data fra roveren til orbiteren, som derfra kan sende det videre hjem til Jorden, siger John Leif Jørgensen.

(© Nasa)
(© Nasa)

Det er ikke kun kineserne, der har haft udfordringer med at få billeder hjem fra den røde planet.

- Nasa har for eksempel tre satellitter omkring Mars, og der gik omkring en uge, før de fik linket Perseverance ordentligt til deres orbitere, som så kunne sende informationen videre til Jorden, siger han.

Haler ind på ESA og Nasa

John Leif Jørgensen mener, at de nye optagelser fra Mars viser, at kineserne for alvor er med i det internationale rumkapløb.

- Teknologisk set er de rigtig godt med nu. De er ikke lige så langt fremme som for eksempel Nasa, men de har et mål om at være på højde med de førende rumnationer i 2025.

Derfra er målet i løbet af de næste ti år at blive den førende rumnation i verden.

- Kineserne er på vej, og de øver sig. Først fik de succes med deres landing på Mars, hvilket er langt mere, end hvad europæerne har formået at gøre, og nu er de stille og roligt begyndt at hale ind på andre, siger han.

FacebookTwitter