Se drone smadre flyvinge: Så farlige er de vildfarne robotter for lufttrafikken

I forhold til fugle gør droner langt større skade på fly. Det skyldes, at dronens motor og batteri bliver som projektiler, siger dansk ekspert.

Et amerikansk universitet har testet, hvad der sker, når en drone støder sammen et et fly med en hastighed på over 300 km/t i timen. (Foto: University of Dayton Research Institute)

Tidligere i år viste tal fra Center for Luftfart, at danske lufthavne oplever, at flere droner flyver for tæt på lufthavnens luftrum.

Det er stadig et forholdsvis lille problem. I 2015 var droner fire gange kommet for tæt på lufthavnen, mens tallet var steget til ti droner i 2017.

Men der er en stor vækst i antallet af danskere, der anskaffer sig en drone. Derfor er der ikke noget, der tyder på, at problemet bliver mindre - nærmere modsat.

På trods af det er der faktisk ikke meget viden om, hvad der sker, når et fly og en drone støder sammen, ifølge amerikanske Kevin Poormon fra University of Dayton Research Institute.

Derfor har han stået i ledelse for at lave en test, der skulle simulere et sammenstød mellem en hobby-drone og vingen på et mindre propelfly.

Resultatet af testen er bekymrende.

Se forsøget hvor dronen bliver skudt ind i flyets højre vinge nedenfor.

Kæmpe kanon skyder drone afsted

Kevin Poormon er leder for en gruppe på Dayton Universitet, der tester, hvad der sker, når fly støder sammen med fugle. Det har de over 40 års erfaring med.

I forsøget tog gruppen en hobby-drone af modellen DJI Phantom 2, der vejer lidt mindre end et kilogram, og affyrede den ind i vingen på et fly af modellen Mooney M20.

Dronen blev sendt afsted med 383 km/t fra den største luftkanon, gruppen havde til rådighed i deres laboratorium, der har et 12 meter langt rør, vejer 1270 kg og har åbning med en indvendig diameter på 30 centimeter.

- Selvom dronen gik i stykker, lavede dens energi og masse tilsammen betydelig skade på flyets vinge, siger Kevin Poormon i en pressemeddelse.

Faktisk lavede dronen skade på vingens hovedbjælke, der er det bærende element i flyets vinge.

Og det er meget alvorligt ifølge Paul Harrison, der er talsmand for Ingeniørforeningens flyvetekniske selskab.

- Hvis hovedbjælken er ødelagt, så kan den ikke tage imod de kræfter, som luften påvirker vingen med, og hvis det resulterer i at vingen bøjer, så kan det ende fatalt, siger Paul Harrison.

Dronen blev skudt ind i højre vinge på et propelfly af modellen Mooney M20, som er vist på billedet. (Foto: Cory W. Watts © creative commons)

Passagerfly vil også kunne blive skadet

Selvom testen er udført på vingen til på et Mooney M20-propelfly, der ikke skal leve op til de samme sikkerhedskrav som passagerfly, så siger Kevin Poormon til mediet Wired, at strukturen og tykkelsen af vingen er at sammenligne et passagerfly.

Ud fra testen vurderer Paul Harris altså, at en drone også vil kunne gøre stor skade på et passagerfly.

- På et passagerflys vinge er der teknologi i form af ledninger, rør og bevægelige dele, der bl.a. styrer vingens flaps, slats og slots, som hjælper flyet med at lande og lette, og det kan jo blive beskadiget, siger han.

- Det gælder jo for alle fly, at de er bygget så spinkelt og let som muligt for at bruge mindre brændstof. Der er ikke noget panser nogen steder. Selvfølgelig skal de kunne modstå en gås, men de er ikke bygget til at kunne modstå droner.

Det næste naturlige skridt ville, ifølge Paul Harris, være at lave lignende test på passagerfly, for at blive klogere på, hvilket skader der vil komme der.

Droner er værre end fugle

Gruppen lavede også testen med en klump gelatine, der skulle efterligne en rigtig fugl, med omtrent det samme vægt som dronen.

- Fuglen lavede mere synlig skade på kanten af vingen, men dronen trængte længere ind i vingen og skadede hovedbjælken, hvilket 'fuglen' ikke gjorde, siger Kevin Poormon.

Paul Harris havde ikke regnet med at se så voldsomme skader, og han vurderer, at de skader, som dronen laver, er meget værre end dem, som fugle laver.

DJI Phantom 2, som vist på billedet, er den drone, der blev skudt ind i flyets vinge i testen. (Foto: B. Ystebo © (CC) Flickr creative commons)

- Fugle er af kød og blod, og de er meget blødere, når de rammer og laver for det meste bare trykskader. Det er sjældent, at de går hele vejen igennem en vinge, siger han.

Dronen derimod består af små kompakte og tunge dele som motorerne og batteriet, der kommer til at virke som projektiler fra en pistol ved et sammenstød med et fly, forklarer Paul Harris.

Kend regler for at flyve med droner

Hvis du er en af de mange danskere, som har anskaffet sig en drone, så opfordrer Paul Harris til, at du sætter sig godt ind i reglerne for at flyve med droner.

- Det ville være synd, hvis nogle få folk, der flyver vildt uden respekt for reglerne, ødelægger det for alle andre, siger han.

Du kan sætte dig ind i de gældende regler på droneregler.dk, og du kan se, hvor du må flyve på app'en 'Droneluftrum' eller på droneluftrum.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk