SE LISTEN: Her er de satellitter, der får din hverdag til at hænge sammen

De kan veje flere tons eller få kilo. Du tænker ikke på dem, men satellitter er blevet en uvurderlig del af vores hverdag.

Lørdag morgen steg en raket til vejrs med den europæiske satellit BepiColombo ombord. Retning: Merkur.

Missionen skal blandt andet undersøge Merkurs oprindelse og udvikling - samt studere geologien og måle planetens magnetfelt.

Men BepiColombo er ikke alene i rummet. Langt fra. Tusindvis af små og store digitale vidundere er i kredsløb om Jorden i skrivende stund.

Der er ikke mange af os, der lægger mærke til satellitterne, men du ville – med det samme - lægge mærke til dem, hvis de forsvandt.

Siden mennesket sendte den første satellit op i 1950'erne, er de blevet en del vores moderne hverdag. De er med til at give os underholdning, hjælper os med at navigere på vejene og holder øje med vejret.

- Det interessante er jo, at du i virkeligheden ikke tænker over dem i din hverdag, siger Dan Ulrich, der er Chief Technology Officer på satellitvirksomheden GomSpace.

- Der er meget kompliceret teknik bag det, men det er jo ikke det, vi som brugere ser til daglig. Det er blot slutresultatet, vi får. Hvis de virker, så lægger vi overhovedet ikke mærke til dem, siger Dan Ulrich.

Problemet er, hvis de pludselig stoppede med at virke. Det kunne være, fordi de blev ramt af en solstorm. Det ville give enorme problemer på Jorden, hvor vi blandt andet bruger satellitterne til at synkronisere tiden – det ville ramme mobiltelefonmaster, computere, elværker og så videre.

- Hvis GPS-satellitterne kom ud af drift, så var der mange ting, der lige så stille ville holde op med at fungere, siger Jens Dalsgaard Nielsen, der er lektor på Aalborg Universitet og Institut for Elektroniske Systemer.

Der er mange forskellige slags satellitter. Og der er mange deroppe. Da Sputnik blev sendt afsted, var den helt alene i rummet. Union of Concerned Scientists anslår, at der i dag flyver 1.886 satellitter rundt på himmelen over vores hoveder.

Hvad er det så for nogle? Her følger otte eksempler på vidt forskellige satellitter.

1

Det første bip

(Foto: Lærke Kromann © dr)

Sputnik blev sendt op 4. oktober 1957 af Sovjetunionen. Vesten troede ikke, at Sovjet havde teknologien til det, så opsendelsen kom som en overraskelse.

Det var første gang, at mennesket sendte en satellit ud i rummet, og Sputnik blev begyndelsen på det, vi i dag kalder for rum-alderen. Sputnik er ikke meget større end en badebold. Men dens symbolværdi var langt større end de bip, som dens radio kunne sende tilbage til Jorden.

2

Vejrsatellitter

(Foto: Lærke Kromann © dr)

De er metereologernes øjne. De fleste af satellitterne har kameraer, så de kan sende billeder tilbage til Jorden.

Et eksempel på det er GOES-16. Det er en forkortelse for Geostationary Operational Environmental Satellite, og de er placeret i et såkaldt geostationært kredsløb knap 36.000 kilometer over Jorden.

3

Kommunikationssatellitter

(Foto: Lærke Kromann © dr)

De bruges til en lang række ting som blandt andet til transmission af TV, internetforbindelser og bankforretninger.

Det er blandt andet Hot Bird, der er en gruppe af satellitter, som ejes af Eutelsat. De sender digital radio og tv som for eksempel Eurosport og Viacom ned over Europa. Det er et netværk af ti satellitter, hvor den seneste, Hot Bird 10, blev sendt op i 2009.

4

Jord-observationssatellitter

(Foto: Lærke Kromann © dr)

Nogle bruger for eksempel infrarøde kameraer eller kameraer med større eller mindre opløsning.

De bruges til at overvåge vejret, naturkatastrofer, klimaforandringer, skove, ørkener, landbrug og meget andet. En af dem er Jason-3, der måler højden på oceanerne.

5

Rum-observationssatellitter

(Foto: Lærke Kromann © dr)

Der er teleskoper, som for eksempel James Web Space Telescope, der efter planen skal sendes op i 2019. Til den tid vil det være verdens kraftigste teleskop.

Det skal kigge ud i rummet mod de første galakser og helt ind i universets oprindelse og finde svaret på - hvor kommer vi fra?

6

Interplanetariske satellitter

(Foto: Lærke Kromann © dr)

Nogle af dens slags satellitter flyver til velkendte steder som Mars og Månen, der efter rummets målestok er meget tæt på. Andre er noget længere væk.

Som for eksempel Voyager 1, der blev sendt op i 1977, og som siden da har rejst længere væk fra Jorden, og nu er det objekt, som mennesket har sendt længst væk.

7

Militærsatellitter

(Foto: Lærke Kromann © dr)

De overvåger atomvåben, troppebevægelser og kan fungere som udkigsposter for missilaffyringer.

De bruges til aflytning og til at tage fotos i høj opløsning. Og så bruges de ikke mindst til krypteret kommunikation, som for eksempel det britiske Skynet.

8

Nano-satelitter

(Foto: Lærke Kromann © dr)

De er små. Virkeligt små. De vejer typisk under 500 kilo. Et eksempel er Ørsted Satellitten, som blev sendt op i 1999, og var Danmarks første satellit.

Dens opgave var at måle Jordens magnetfelt. I dag er det muligt at lave langt mindre satellitter. Et eksempel er Cubesats, der måler 10×10×10 cm, og ikke vejer mere end 1,33 kilo.

Denne artikel er en redigeret version af artiklen 'Der er 1.738 satellitter over hovedet på dig, og du kan ikke undvære dem', der udkom første gang 21. januar 2018.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk