Se video: Verdens rigeste mand kan nu også kalde sig rumrejsende

Selskabet Blue Origin er det andet til at sende et fartøj med rumturister afsted.

For få timer siden fik Verdens rigeste mand Jeff Bezos opfyldt en livslang drøm, da han ombord på sin egen raket bragede op gennem atmosfæren og ud i rummet.

Undervejs råbte og skreg de fire passagerer i eufori, mens rumkapslen nåede sin destination i verdensrummet.

Flyvningen var den første bemandede rumrejse for firmaet Blue Origin, som siden år 2000 har været milliardærens hjertebarn.

Amazon-stifteren er den anden rigmand inden for få uger, som med sit eget fartøj krydser linjen til verdensrummet og hænger vægtløs i flere minutter, mens han kigger ned på vores klode.

En oplevelse, som efter planen skal blive tilgængelig for alle mennesker, som har lommepengene i orden.

Og rumturisme kan meget snart blive en kæmpestor industri, fortæller John Leif Jørgensen, som er afdelingsleder på DTU Space.

- Et gammelt ordsprog siger, at den bedste måde at få en stor formue til at skrumpe er at investere i rumfart. Men det er slet ikke tilfældet med Jeff Bezos og hans konkurrenter, siger han og fortsætter:

- Interessen er stor, de har teknologien til at få succes, og frem for alt er de ikke blevet milliardærer ud af de blå. De træder ind på et helt nyt og unikt marked her, og jeg tror virkelig, det kommer til at blive stort, siger han.

Der var både stor jubel undervejs på turen, og da de fire nyslåede rumrejsende igen satte fødderne i den Texanske ørken. (Foto: Handout © Blue Origin)

En ualmindeligt intens oplevelse

Turen ud i rummet tager rundt regnet ti minutter.

Med en billetpris på helt op til 170 millioner kroner på den netop overståede flyvning kan det virke som kort tid.

Men det er en hæsblæsende og helt igennem bjergtagende oplevelse fra start til slut, fortæller John Leif Jørgensen.

- Når først man er spændt godt fast i sit sæde, starter motoren langsomt op, og du kan mærke den enorme kraft. Det er som en forlystelse i Tivoli på steroider, og suget i maven kan nok ikke sammenlignes med noget. Et adrenalinkick uden lige, siger han.

Mens raketten brager op gennem atmosfæren, sker der en forvandling udenfor vinduerne.

Dagslyset forsvinder og dag bliver pludselig til nat med stjernehimmel og dybsort mørke.

I 80 kilometers højde står motoren af og kuplen i toppen af raketten fortsætter opad mod klimakset på turen, fortæller John Leif Jørgensen.

- Den helt store finale på turen er de 5-6 minutters vægtløs tilstand, hvor man som passager får muligheden for at se Jorden på en helt unik måde. Du kigger direkte ned og kan se krumningen og det verdenskort-lignende billede af den planet, vi alle sammen bor på, siger han.

Turen slutter med, at kapslen daler tilbage på Jorden ved hjælp af to store faldskærme, som afbøder faldet.

  • Den raket, som skød kapslen med Jeff Bezos og besætning ud i rummet, er designet til selv at kunne lande igen. På den måde kan den gøres klar til at blive genbrugt til en senere flyvning. (Foto: Cover Images © Represented by ZUMA Press)
  • Den sidste del af turen foregik i et mere roligt tempo, da kapslen svævede ned mod Jorden med hjælp fra en gigantisk faldskærm. (Foto: JOE SKIPPER)
1 / 2

Snydt på målstregen

Jeff Bezos og resten af Blue Origin havde nok forventet at kunne tilføje ’vi kom først derud’ til listen af bedrifter i forhold til rumturismen.

Men for bare en uge siden blev de slået på målstregen af den rivaliserende milliardær Richard Branson.

En stor kamel at sluge, men på ingen måde et nederlag, som på den lange bane kommer til at betyde særlig meget, fortæller John Leif Jørgensen.

- Jeg kan godt forstå, hvis Bezos ærgrer sig gul og grøn over ikke at komme først, men set i et større perspektiv, handler det i langt højere grad om, hvad der sker i de kommende måneder. Begge projekter har nu bevist, at de har styr på tingene, så kapløbet er først lige startet, siger han.

Udover Richard Branson og Jeff Bezos er en tredje milliardær også med i kapløbet om at gøre rummet til en turistdestination.

Se, hvordan Jeff Bezos har jagtet drømmen om at indtage rummet, siden han var ung, i dette portræt:

Elon Musk, som er entreprenøren bag Tesla, har også store planer om at sende civile i rummet inden længe. Hans rumprojekt hedder SpaceX og er allerede førende i at sende store løfteraketter længere ud i rummet.

Konkurrencen er altså benhård, når det kommer til at erobre markedet for kommercielle rumrejser, men det er en god ting for alle parter, fortæller John Leif Jørgensen.

- Uden konkurrence ville de ikke rykke sig halvt så hurtigt, som de gør lige nu. De kommer på ingen måde til at kvæle hinanden, men derimod kommer de formentlig til at gøre hinanden bedre, skarpere og rigere. De bevæger sig ind i et ocean, hvor ingen nogensinde har fisket før – så mon ikke der er fisk nok til alle tre, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk