Sensation: Kæmpeteleskop har taget det første billede af et sort hul

Forskere har sensationelt taget et foto af det sorte hul i centrum af vores nabogalakse Messier 87.

Det første billede af et sort hul, ser måske ikke ud af meget. Men det er sensationelt, at det overhovedet eksisterer. Og det passer med hvad forskerne troede omkring sorte huller.

Mange års arbejde og ventetid blev for få øjeblikke siden udløst, da forskere ved et pressemøde afslørede det første foto af et sort hul.

Billedet af det sorte hul i centrum af vores nabogalakse M87, er taget af det verdensomspændende Event Horizon Telescope, som består af radioteleskoper i Europa, Antarktis, Grønland, Sydamerika, Hawaii og Nordamerika.

Ved pressemødet var forskerne tydeligt begejstrede:

- Vi er så glade for at præsentere det usynlige. Vi kan rapportere i dag, at vi har set og taget et billede af et sort hul, siger Shep Doeleman fra Event Horizon Teamet og Harvard University.

- Det I ser, er beviset på begivenhedshorisonten. Beviset på sorte hullers eksistens. Og det passer med vores viden og de forudsigelser, som blandt Einstein kom med.

Billedet blev præsenteret til store klapsalver fra publikum.

Universets største mysterium

Sorte huller er måske universets største mysterium. De er objekter med så stor masse, at ikke engang lys kan undslippe deres tyngdekraft.

De findes blandt andet i centrum af galakser, som vores Mælkevej, hvor de opsluger alt fra gas, støv og planeter til stjerner og deres lys.

Netop derfor er det sin sag at tage et billede af dem. Ja, faktisk har forskere fra Einstein til i dag kæmpet med at bevise, at de overhovedet eksisterer. For indtil nu har forskerne ikke kunnet observere dem direkte - kun koncentrationen af lys omkring hullerne.

Men nu er det altså lykkedes.

  • Det sorte hul befinder sig i centrum af galaksen M87, der er en enorm elliptisk galakse 53 millioner lysår borte. Galaksen er kendetegnet ved en ekstremt stor plasma jet, der ses til højre for galaksens centrum i billedet.
  • NASAs røntgen-teleskop Chandra har været med til at tage billedet af det sorte hul. Her ses M87 galaksen som det ser det.
1 / 2

Gigantisk sort hul i centrum af fjern galakse

Oprindeligt var planen, at Event Horizon Telescope først skulle forsøge at fange et billede af det sorte hul i Mælkevejen med navnet Saggitarius A*. Men det første billede er altså af det supertunge sorte hul i centrum af vores nabogalakse M87, 53 millioner lysår fra Jorden.

Galaksen er enormt stor, og det sorte hul i dens centrum er meget større end det i centrum af Mælkevejen. Det sorte hul i M87 anslås til at have en masse som fem milliarder gange Solen.

Fotoet er taget ved at kombinere information fra en lang række radioteleskoper rundt om på Jorden. Teknikken, der bruges, kaldes very-long-baseline-interferometry og det er egentlig blot fine ord for at danne ét stort teleskop af mange små.

Se eller gense pressemødet her: