Sidste danske teleselskab dropper 5G fra Huawei: Nu går kineserne efter 6G

3 har i dag bekræftet, at man indgår aftale med Ericsson om udbygning af 5G-netværket.

Huawei er ude i kulden hos samtlige danske teleudbydere i kampen om at blive leverandør af udstyr til 5G-netværket. (Foto: © Stefan Wermuth, Scanpix)

Der bliver højst sandsynligt spist et par ekstra köttbullar på Ericssons hovedkontor i aften.

Den svenske teleudstyrsgigant har nemlig vundet en kæmpekontrakt om udbygning af 5G-netværket hos den danske teleudbyder 3.

Og det markerer enden for Huaweis 5G-drømme i Danmark. Nu har samtlige danske teleudbydere - TDC, Telia og Telenor, som deler netværk, samt 3 - nemlig droppet Huawei som udbyder og skrevet under hos deres svenske konkurrent. Telia/Telenor bruger dog også udstyr fra finske Nokia.

Dermed kan Ericsson kalde sig 5G-leverandør til alle danske mobilkunder.

- Ericsson er dygtige på 5G, og der er mange kommercielle fordele ved samarbejdet, fordi vi har ønsket at lave en samlet skandinavisk kontrakt vedrørende 5G-udstyr til 3 i Danmark og Sverige, skriver kommunikationschefen ved 3, Rikke Juul Rokkedal Therkildsen, til DR. Selskabet ønsker ikke at svare på spørgsmål.

Amerikanske beskyldninger om spionage

Huaweis nedtur i Danmark kommer efter, at USAs regering i en årrække har hævdet, at Huawei kan spionere på kritisk infrastruktur ved hjælp af det netværksudstyr, virksomheden sætter op for teleudbydere i hele verden.

USA begrunder det med, at Huawei udgør en sikkerhedstrussel på grund af en påstået nær tilknytning til Kinas regering eller militær.

Kenneth Fredriksen, Huaweis nordiske direktør, afviser overfor DRs tech-korrespondent Henrik Moltke, at Huawei er i stand til at spionere via 5G-netværket.

Både hos vores naboer i Sverige og Storbritanien er 5G-udstyr fra Huawei blevet forbudt, mens Tyskland afviser et forbud mod Huawei som leverandør til det tyske 5G-netværk.

Tommy Zwicky, kommunikationschef i Huawei Danmark, ved ikke, om det politiske pres på Huawei har haft indflydelse på aftalen.

- Vi er i et politisk klima i Danmark, hvor der er pres på Huawei. Men det står jo politikerne frit for, om de vil tro på de rygter især amerikanerne er kommet med, siger han.

Pres fra statsministeren

Statsminister Mette Frederiksen har tidligere udtalt, at hun vil undgå, at "5G-netværk kan modarbejde danske sikkerhedspolitiske interesser".

Selvom hun ikke nævner Huawei, er det det selskab, statsministeren henviser til, mener Steen Jørgensen, der er mobilekspert og chefredaktør på netmediet Mobil.nu.

Derfor har 3 ikke haft noget reelt valg, da man fravalgte Huawei, mener han:

- Når det er blevet lagt ud fra politisk hold, at man ikke kan gå videre med kinesisk udstyr, så kan de ikke gå ud og gøre det.

Hvis 3 stod tilbage som det eneste teleselskab med Huawei i nettet, kunne det i sidste ende koste kunder:

- Der vil være en masse virksomheder, som vil tøve med at være kunder hos 3, hvis de havde fortsat med at bruge kinesisk udstyr, siger han.

For tidligt at lægge Huawei i graven

Huawei vil heller ikke være en del af 3s 3G- og 4G-net i fremtiden.

- Ericsson skal levere udstyr til vores 5G-netværk og ligeledes til en i forvejen planlagt udskiftning af udstyret i vores 3G- og 4G-netværk, forklarer kommunikationschef i 3, Rikke Juul Rokkedal Therkildsen.

Derfor ser det sort ud ud for Huawei i Danmark, mener Steen Jørgensen:

- Det er svært at se, hvad deres rolle er i Danmark, hvis de ikke kan køre videre på 5G.

Huawei går efter 6G

Også mobiltelefoner, som den kinesiske tech-gigant har satset hårdt på, er ramt af politisk pres.

Amerikanske virksomheder har nemlig fået forbud af præsident Donald Trump mod at levere apps til telefoner fra Huawei. Det betyder, at Huawei-telefonerne ikke har adgang til eksempelvis Googles Play Store, YouTube eller Google Maps.

Den begrænsede adgang indbragte i foråret en 0-stjernet anmeldelse i Ekstra Bladet til Huaweis nye flagskibsmodel P40 Pro.

Tommy Zwicky griner, da han bliver spurgt, om det er for tidligt at lægge Huawei i graven i Danmark.

- Det er alt, alt for tidligt. Vi har tabt et slag her, men vi har de langsigtede briller på. 6G er allerede i støbeskeen, så der kan vi jo se, om vi ikke kan vinde nogle af vores ordrer tilbage, siger han.